Поне 200-300 млн. лв. ще влязат в държавния бюджет от

...
Поне 200-300 млн. лв. ще влязат в държавния бюджет от
Коментари Харесай

Асен Василев очаква стотици милиони от проверка на концесионерите на кариери

Поне 200-300 млн. лева ще влязат в държавния бюджет от несъбрани доходи от концесионери на кариери за рандеман на подземни благосъстояния и инертни материали. Секторната инспекция към този момент е почнала, заяви министърът на финансите Асен Василев на държавното съвещание на 9 август, се вижда от неговата стенограма.

Проверяващите ще вършат съпоставяне сред данни от измервания на скалната маса, направени преди десетина години, и нови, направени в този момент. " Имаме индикации, че

има съществени добиви, които не са регистрирани, и надлежно нито са платени концесионни такси, нито е заплатен Данък добавена стойност, нито е заявен доход, налог облага и по този начин нататък. Там приказваме за предстоящ резултат сред 200 и 300 милиона лв. ", споделя Василев.

Министърът на енергетиката Румен Радев прибавя, че в годините обратно надзор е реализиран единствено на огромните компании за рандеман на железни изкопаеми, тъй като са " най-лесните ", до момента в който " доста свенливо се гледа на инспекциите, изключително в строителния бранш ".

При този взрив на строителния отрасъл, инфраструктура, битово ползване ние да отчитаме такива резултати е неуместно.

По думите на Радев проектът за инспекции в бранша, направен в министерството, обгръща по-малко от 30 обекта годишно. Допуска, че в предишното договорите са сключвани без да се възнамеряват приходи от тях. " Това в миналото е премислено, не е било бюджетирано, това е доста грациозен метод като се каже, че няма да е бюджетирано, да не се извърши и надлежно не е изпълнено ", споделя енергийният министър. Припомня, че преди повече от 8 година е имало " самодейност за качествено оцифряване на добивите на по-едрите кариери с облитане с дронове, правене на цифрови модели с утайване и наслоение на действителните добиви ", само че " за злощастие " тя е била прекъсната.

Министърът на енергетиката споделя случаи от практиката на инспекции в предишното, при които при хванат на място камион, просевна апаратура, насъбран материал и хора на място обстоятелствата, открити от полицията, се отхвърлят от съда. Не се открива противозаконна активност, а обясненията са, че служащите " били почиствали двора " или се дават други оправдания.

" За злощастие или за благополучие откривам към този момент, че в Министерство на енергетиката работим по извънредно транспарантен метод. Акт, който подписвам, в границите на минути към този момент е прочут в България, даже получавам и реплики в тази връзка, значи, че добре работим, транспарантно ", иронизира министърът приключването на вътрешна информация и предизвестява, че " може би този детайл на бистрота в някои от тези инспекции е добре да бъде осмислен ".

Премиерът Николай Денков обобщава: " Ясно за какво някои среди имат терзания от съществуването на един финансов министър, който е подготвен да започва контролни механизми, които са приспани години наред по разбираеми аргументи, само че това е методът да има задоволително доходи и да се възвърне възприятието за правдивост ". Предупреждава обаче " да се работи деликатно, да не се сътвори чувство за принуда, с цел да може от една страна да се раздвижат обществените системи и въпреки това да има равноправна бизнес среда за всеки един участник ".

По данни от Националния концесионен указател настоящите концесии за рандеман на подземни благосъстояния са 550. Последният признат и оповестен отчет на Координационния съвет по концесиите е за 2021 година, а е признат през есента на 2022 година От текста се схваща, че в последните години събирането на данни за осъществяването на концесионните контракти изостава и публикуването им става със забавяне от към две години.

Секторът е единствено един от многото, набелязани за инспекции от Националната организация за приходите, които ще вървят взаимно с администрациите на министерства и други контролни органи., се схваща от думите на финансовия министър. " Имаме бранш по бранш, като си приказваме за събираемост, това не е нещо магическо, просто се пускат контролни механизми в избрани браншове. Някои неща, които години наред не са били следени, стартират да бъдат следени и надлежно да се изсветляват приходите ", споделя Василев пред министрите.

Темата за инспекциите е повдигната при разискването на касовото осъществяване на държавния бюджет. Василев споделя, че чака и през август, и през септември бюджетът да продължи да образува остатък, а " когато дойдат огромните финансови разноски октомври, ноември, декември да тръгнем назад към недостиг ", който съгласно Закона за бюджета е стеснен до 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт. " Събираемостта на налозите се подвига трагично през последните два месеца и чакаме да продължим в тази посока, като когато влязат в цялостна мощ и ограниченията по събираемост в бюджета, което най-вероятно ще бъде в края на септември, октомври ", декларира министърът на финансите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР