Поне 17 души в югоизточен Рим са диагностицирани с вируса

...
Поне 17 души в югоизточен Рим са диагностицирани с вируса
Коментари Харесай

Нова тропическа болест в Рим, спряха кръводаряването

Поне 17 души в югоизточен Рим са диагностицирани с вируса от края на август.

Затова локалните управляващи взеха решение да спрат даряването на кръв в засегнатите зони, с цел да предотвратят неволното разпространяване на заболяването.

Забраната се отнася до към 1,2 милиона поданици, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Всеки, който е бил в засегнатите зони в столицата след 25 август, не би трябвало да дава кръв 28 дни.

Вчера градската администрация на италианската столица Рим разгласи, че стартира ускорена акция за заличаването на комарите в града против разпространяването на вируса чикунгуня. В отговор министърът на опазването на здравето на Италия Беатрис Лоренсин разкритикува хода, като прекомерно просрочен и изрази мнение, че вируса може да се е популяризирал след преливане на инфектирана кръв, получена посредством дарения. Тя предложи даренията да бъдат спрени краткотрайно, до момента в който се обясни повода за появяването на вируса.

Вирусът Чикунгуня е разпознат за първи път в Танзания през 1952 година и съставлява арбовирусна зараза, която се придвижва от два типа комари.

Симптомите на инфектирания са неочаквана тресчица (температура до 40°C), мощни болки в ставите и мускулите, главоболие, гадене и обриви. Обикновено се появяват от три до седем дни след захапване от възпален комар и отминават за седмица.

Вирусът не е гибелен, само че против него няма ваксина. Заболяването е особено за тропическите региони.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР