Поне 1540 са вече жертвите на коронавируса в 10-милионна Швеция.

...
Поне 1540 са вече жертвите на коронавируса в 10-милионна Швеция.
Коментари Харесай

Коронавирус в Швеция: Това е експеримент с населението

Поне 1540 са към този момент жертвите на ковид в 10-милионна Швеция. За съпоставяне: смъртните случаи в прилежащите Норвегия и Дания са надлежно 165 и 355. Според специалисти в Швеция е в ход "опасен опит с популацията ", предава Дойче веле.

Шведските здравни управляващи считат, че в страната е налице позитивна наклонност към понижаване на смъртните случаи от КОВИД-19. В петък от заболяването починаха 67 души, което беше по-малко, в сравнение с през предходните дни. До понеделник на обяд обаче броят на смъртните случаи се усили със 140, достигайки 1540. За съпоставяне: смъртните случаи в прилежащите Дания и Норвегия са надлежно 355 и 165.

Концепцията за "стадния имунитет "

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел, основен идеолог и последовател на демократичния шведски модел, изяснява тази релативно висока смъртност с обстоятелството, че в Швеция изключително доста възрастни хора живеят в старешки домове, където заболеваемостта и смъртността са доста високи. И до през днешния ден Тегнел продължава да твърди, че е допустимо да се реализира по този начин нареченият стаден имунитет. За Стокхолм той чака това да се случи още идния месец. В тази връзка да напомним, че концепцията за стадния имунитет беше на дневен ред и във Англия и Нидерландия, само че в това време тамошните държавни управления се отхвърлиха от нея.

Както е известно, шведското държавно управление не диктува на хората по какъв начин да се защищават. До 50 души могат да се събират дружно, заведенията за хранене и кафенетата са отворени, въпреки че клиентите би трябвало да съблюдават отдалеченост от два метра. На конференция в края на предходната седмица външната министърка Ан Линде разгласи за "мит " изказванието, че в Швеция животът продължавал да тече обикновено. Тя сподели, че част от шведското общество е със затихнали функционалности, доста хора си стоят по домовете и към този момент не пътуват. "Редица компании банкрутират, безработицата фрапантно ще се увеличи ", сподели още тя. Лена Халенгрен, министър на опазването на здравето и общественото дело, също съобщи, че е безпричинно публикуваното мнение за Швеция като страна, която работи по коренно друг метод в битката против пандемията. Швеция направи единствено две неща по-различно: не затвори детски градини и учебни заведения и не задължи жителите да си стоят по домовете. Министърката напомни, че държавното управление е отправило единствено рекомендации към жителите, което в последна сметка дало положителни резултати.

"Катастрофата дебне зад ъгъла "

В същото време учени и експерти не престават да предизвестяват, че в Швеция се прави рисков опит с популацията. Сесилия Сьодерберг-Нокле от реномирания институт "Каролинска " твърди, че изключително в Стокхолм обстановката може внезапно да се утежни: "Катастрофата дебне зад ъгъла ", споделя тя. Учените от "Каролинска " считат, че в случай че не се вземат строги ограничения, в границите на броени седмици в Стокхолм може да има до половин милион инфектирани. Сьодерберг-Нокле предлага да бъдат подхванати дейности по образеца на прилежащите Дания и Норвегия. Преди няколко дни в Швеция влезе в действие нов закон, съгласно който при нужда държавното управление без утвърждението на Народното събрание може да наложи строги ограничения като възбрана за излизане или затваряне на магазини и заведения за хранене. Този закон първоначално ще бъде в действие до края на юни.

Шведското държавно управление оповести също така, че внезапно ще усили потенциалите за тестване на хора за ковид, изключително измежду такива групи като служители на реда, пожарникари и здравни служащи. Планира се отсега нататък седмично да се вършат сред 50 000 и 100 000 теста.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР