Поне 142 машини са извадени от изборния процес. Една част

...
Поне 142 машини са извадени от изборния процес. Една част
Коментари Харесай

Поне 142 машини са извадени от изборния процес

Поне 142 машини са извадени от изборния развой. Една част от тях - поради проблем с флаш-паметта, само че главната част - поради проблеми с хартиените ролки.

Освен за десетки машини с недостатък, са получени и сигнали от гласоподаватели, които настояват, че са насочвани от членовете на секционни изборни комисии по какъв метод да дадат своя избор - с хартия или с машина.



Малко след старта на изборния ден в 66-та секция в София към този момент се постанова да потърсят помощ.

" Просто изкара това нещо, след което даде, че няма хартия на самата машина на екрана. Реално хартия има. Оказа се, че самата хартия, която е новата хартия, е много по-тежка и не пада изцяло в улея ", описа Таня Станева, ръководител на 66-та секция.

Гласовете на двама души наподобяват по този метод и се постанова да гласоподават повторно, за което ще бъдат писани специфични протоколи.



Проблемът там към този момент е отхвърлен, за разлика от същия проблем в 25-та секция, регион " Илинден ".

" Ролката е малко по-широка и клатушка, до момента в който на предходните избори ролката беше по-тънка и нямаше такива проблеми ", споделя Методи Николов, секретар на 25-а секция, регион Илинден.

Затова в 25-а секция минават на хартиени бюлетини.



В тази секция обаче гласоподавателите упорстват да гласоподават машинно и когато машините стопират от време на време, се образуват опашки от недоволни

В над 50 секции в 23-та РИК точно хартията се оказва проблематична. Машините или разпечатват празни бюлетини, или отхвърлят да разпечатат каквото и да е.

" Идва техникът, по някакъв метод казусът е отхвърлен краткотрайно и след известно време той още веднъж се появява. След първите 5 случая изпратихме имейл и чакаме инструкции от Централната изборна комисия дали тези гласоподаватели могат да гласоподават наново и какво да се случи с тези с бюлетините, на които няма отпечатан избор ", сподели Полина Витанова, секретар на 23-а РИК.

" Тази хартия е друга. Тя е хартия, на която не са извършени всичките нужни проби - по този начин, както би трябвало да е при подобен виновен развой. Когато се разпечата протокол в РИК-овете, по-късно ще излезе, че има противоречие и това ще докара до едно огромно съмнение измежду неразбиращите хора към машините ", счита Стоил Цицелков от Обществения съвет на ЦИК.



От ЦИК обаче считат, че хартията не би трябвало да е причина за казуса.

" - Хартията е същата по тип и условия. Ние представихме на печатницата на Българска народна банка документите за типа хартии, условията за грамаж, и другите условия, каквито има към такава хартия. Сертификатите се дават от " Сиела " по публичните поръчки, които до момента сме правили и в действителност е определяна " Сиела " за реализатор.

- Защо тогава има толкоз дефектирали машини?

- Не мога да отговоря на този въпрос. На този въпрос ще отговори компанията, на която е предоставено осъществяването ", съобщи Росица Матева, зам.-председател и представител на ЦИК.

Отговорът на " Сиела " през днешния ден - по контракт не могат да разясняват каквито и да е проблеми от изборния ден.

По тематиката работят: Татяна Йорданова, Карина Караньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР