Понастоящем в световния финансов пейзаж се наблюдава значителна тенденция -

...
Понастоящем в световния финансов пейзаж се наблюдава значителна тенденция -
Коментари Харесай

Близо 100 държави обръщат гръб на долара – дойде ли края на една система?

Понастоящем в международния финансов пейзаж се следи забележителна наклонност - повече от 100 страни интензивно вземат участие в напъните за дедоларизация.

Тези начинания имат за цел да понижат зависимостта на света от щатския $ като преобладаваща валута в международните финанси. Неотдавнашен проучвателен отчет, оповестен от Barclays на 1 юли, хвърля светлина върху това събитие, като акцентира по какъв начин доверието в щатския $ е намаляло заради честите високорискови рецесии с тавана на дълга и разтърсванията на финансовите пазари.

В резултат на това позицията на $ като крайъгълен камък на международните финанси е сложена под въпрос. В тази публикация се преглеждат факторите, допринасящи за упадъка на петродолара и се преглежда възходящият интерес към цифровите валути и другите възможности, обезпечени със злато.

Ерозия на доверието

Съединените щати се сблъскват с повтарящи се високорискови рецесии, свързани с тавана на дълга, които провокират обилни разтърсвания на финансовите пазари. Тези рецесии и кредитната рецесия в следствие от продължаващото повишение на лихвените проценти последователно ерозираха доверието в щатския $.

Инвеститорите и страните по света са все по-загрижени за надеждността и стабилността на $ като международна аварийна валута. Финансовият авторитет на щатския $ и на американския дълг е подкопан, изключително в региона на петродоларите и цифровите валути, които дълго време бяха фундаментални за главните позиции на $.

Нарастващият дълг на Съединени американски щати нанесе систематични вреди на $ и на американския дълг. Въпреки напъните на Министерството на финансите на Съединени американски щати за пазарна реализация на американския дълг и корекциите, които Федералният запас прави в паричната си политика, главните проблеми пред $ и американския дълг остават нерешени.

В резултат на това нарастват опасенията, че казусът с американския дълг и инфлацията в последна сметка може да докара до пагубен финансов срив на щатския $, което може да провокира още по-тежка рецесия.

Усилията за дедоларизация

Тенденцията към дедоларизация е явна в полемиките сред представители на разнообразни страни. Преди две седмици в иранската столица Техеран се срещнаха представители на банки от Иран, Непал, Пакистан, Бангладеш, Мианмар, Шри Ланка и Индия, както и наблюдаващи, свързани с Руската централна банка.

Целта на срещата беше да се изследва опцията за потребление на Азиатския валутен съюз за дедоларизация и основаване на интернационална банкова борса, учредена на цифрови валути, следени от централните банки на страните членки.

Тази препоръчана система има за цел да се конкурира с ръководената от Съединени американски щати интернационална система за клиринг и продан. По-специално, Иран желае да следва международните трендове в региона на цифровите валути и да даде приоритет на потреблението на цифрови валути при трансгранични покупко-продажби със артикули.

Централната банка на Иран даже е обсъждала проекти за издаване на цифрова аварийна валута, обезпечена със злато, като различен способ за заплащане при трансгранични транзакции, заобикаляйки щатския $.

Дигитални валути, обезпечени със злато

Русия и Иран са взели участие в полемики за създаване на нова цифрова валута, подкрепена със злато. Целта е да се даде опция на Иран да фиксира интернационалните обменни курсове на златото, вместо да разчита само на иранския риал.

Тази цифрова валута, подкрепена със злато, ще улесни и директния продан сред страните, като се заобиколи нуждата от външно присъединяване и се заобиколи системата за финансов мониторинг на Съединени американски щати. Тази различна валутна система има капацитета да обезпечи жизнеспособно решение за иранската централна банка, изключително откакто бъде изключена от интернационалната клирингова система.

Всъщност сега четири ирански банки водят договаряния с Германия, Япония, Франция, Обединеното кралство, Швейцария, Австрия и Южна Африка за изследване на опцията за потребление на цифрови валути за разплащания за артикули и финансови транзакции. Като образец може да се уточни, че през тази година иранският търговски механизъм SHTA с Швейцария към този момент е направил няколко транзакции, които заобикалят щатския $ за сетълмент.

Разширяване на златните запаси

Страни като Иран, Саудитска Арабия, Ирак и ОАЕ обмислят превръщането на част от приходите си от нефт в златни запаси. Целта е да се поддържа основаването на световна цифрова аварийна валутна система, закрепена със злато.

Япония също предприе стъпки за основаване на трансгранична система за сетълмент, която да улесни заплащанията в цифрова валута, по-специално за заобикаляне на щатския $ при търговията с нефт с Иран.

Този ход е в унисон със международната наклонност централните банки да усилват златните си запаси като средство за диверсификация на притежаваните от тях активи и за понижаване на зависимостта от петродоларовата система.

Ролята на Китай

Китай, който е важен състезател в международната стопанска система, показва възходящо търсене на злато. Неотдавнашните данни, оповестени от Световния съвет по златото, демонстрират мощен пазарен интерес към златото в Китай.

Освен това се следи напън върху Федералния запас и Министерството на финансите на Съединени американски щати да разрешат репатрирането на злато, с цел да се резервира доверието в американския дълг и $. Тези институции се стремят да избегнат всякакво чувство, че Съединени американски щати не извършват дълговите си отговорности.

Като се има поради, че Министерството на финансите на Съединени американски щати възнамерява да емитира трилиони долари нов американски дълг през идващите месеци, министърът на финансите Йелън може да се обърне към Китай с молба да закупи американски дълг, като по този метод поддържа запазването на ролята на американските държавни скъпи бумаги като главен бенчмарк в цените на активите в международен мащаб.

Подобен ход би могъл да повлияе на огромните страни, които държат американски дълг, като евентуално изпрати сигнал към тях да преразгледат позициите си.

Заключение

Тъй като страните по света интензивно се стремят да понижат зависимостта си от щатския $ и да оспорят хегемонията на Съединени американски щати, петродоларовата система и щатският дълг са изправени пред обилни промени. Нарастващият интерес към цифровите валути и другите възможности, обезпечени със злато, отразява изменящия се световен финансов пейзаж.

Резултатите от тези старания ще дефинират бъдещето на интернационалните финанси и ще имат далечни последствия за господството на петродоларовата система.

Изглежда, че краят на петродолара е на хоризонта, защото от ден на ден страни възприемат различни валутни системи и се стремят да трансформират международния финансов ред.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР