Понастоящем се счита, че между пет и 40 случая на

...
Понастоящем се счита, че между пет и 40 случая на
Коментари Харесай

Колко смъртоносен е коронавирусът, да се плашим ли

Понастоящем се смята, че сред пет и 40 случая на новия ковид Ковид-19 от всеки 1000, ще доведат до гибел. Статистиката отвън Китай сочи, че смъртността е 2% или по-ниска.

Неяснотата идва от това, че заплахата от летален излаз при заразяване зависи от голям брой фактори като възраст, пол, общо здравословно положение и здравната система на съответната страна.

Вероятно доста случаи на вируса са оставени без внимание, а с увеличение на броя на заболелите, този проблем ще се разраства, тъй като множеството хора са склонни да не посещават доктор при леки признаци, написа vesti.bg.

Възможностите да се противодейства на болестта, даже когато инфектираният няма никакви признаци или заболяването протича леко, зависят доста от здравната система на съответната страна. В Съединени американски щати, Япония и множеството страни от Западна Европа тези благоприятни условия са по-големи.

Същевременно фактът, че по-голямата част от заболелите демонстрират слаба или никаква симптоматика, евентуално води до надценяване на смъртността от вируса сега.



Ако се употребяват единствено данните от най-тежко наранена китайска провинция Хубей, смъртността наподобява много висока. Но в останалата част на Китай и по света, тя е по-ниска.

Все отново вирусът основава сериозен риск от гибел при възрастните хора, тези с хронични болести като диабет, високо кръвно налягане или проблеми със сърцето, или с дишането.

Данните досега сочат, че смъртността при мъжете е по-висока, в сравнение с при дамите.
При хората над 60 години, рискът от гибел при заразяване с ковид се повишава до близо 4%, а при тези над 70 е към 8%. Досега няма умряли от ковид деца под деветгодишна възраст.

Смъртността при страдащите от болести на сърдечносъдовата система е над 10%. При диабетиците е към 7%. При тези с хронични здравословни проблеми на дихателните пътища – смъртността е към 6%.

Трудно може да се направи съпоставяне с други смъртоносни вируси, като да вземем за пример грипните. Причината е, че данните за заболелите от сезонен грип са относителни, тъй като доста от инфектираните не посещават доктор.

Основният съвет от Световната здравна организация е, че можете да се предпазите от всички респираторни вируси, като миете постоянно ръцете си, избягвате хора, които кашлят и кихат и се пробвате да не докосвате очите, носа и устата си с пръсти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР