Помощта за неприето в детска градина дете трябва да е

...
Помощта за неприето в детска градина дете трябва да е
Коментари Харесай

Фандъкова: 1200 деца повече са кандидатствали за детска градина тази година

Помощта за неприето в детска градина дете би трябвало да е 650 лева Това счита столичният кмет Йорданка Фандъкова в деня, в който излиза първото класиране в общинските детски градини и ясли в София за идната образователна година.

Фандъкова означи, че в този момент помощта за неприето дете е 372 лв., а страната поема 650 лв. в общинските градини. Толкова, съгласно нея - 650 лева би трябвало да бъдат и парите за неприето дете, по този начин хората ще могат да намерят място в частна детска градина.

И тази година се чака дефицит тук-там в детските заведения, като първичните сметки демонстрират, че близо 10 хиляди деца ще останат отвън системата. Най-голям дефицит има в регионите " Красно село ", " Витоша ", " Триадица ".

Столичният кмет разгласи, че 1200 деца повече са кандидатствали за детска градина тази година. " Това ще е добра вест, в случай че е в резултат на по-висока раждаемост, само че за жалост множеството от тези деца са на хора, които идват в София, с цел да търсят работа и остават тук ", сподели кметът Фандъкова.

" Кандидатстват сега към 23 600 деца, като би трябвало да кажа, че към 2600 от тях са деца, които посещават сега детски градини, само че имат предпочитание за пренасяне в по- желана от тях към 13 600 и са оповестените свободни места, като още веднъж ще подчертая, че това е първо класиране. Винаги опит демонстрира, че след него остават и свободни места. Затова има и второ, и трето класиране, само че най-важното е строителството на детските градини ", сподели Фандъкова в ефира на bTV.

Около 1500 места ще има дефицит в групата от 3 до 6 години, която е доста значима за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този дефицит желаеме да се оправим до края на мандата, уточни столичният кмет.

Открити са 1200 нови места за децата в градините, само че за жалост, това не е задоволително. Търсят се разновидности, където е допустимо да се откриват още спомагателни групи. Към момента се строят още 20 нови здания. Така ще бъдат открити още 1500 места.

Фандъкова добави, че се търси решение и по въпроса с дефицита на медицински сестри в яслите. По думите ѝ евентуално ще се направи смяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, която да даде опция на педагогичен експерти също да стартират работа в яслите.

40% от налозите на софиянци отиват за градския превоз

" Няма проблем с доставките на газ за градския превоз, а с цената му ", съобщи столичният кмет.

Фандъкова увери, че до промени в линиите на този стадий няма да се стигне, само че е належащо в допълнение финансиране от страната.

" В момента дефицитът в градския превоз е 143 милиона лв.. Столична община го поддържа със 170 милиона лв. от личния си бюджет. Това са в действителност налозите на жителите. Близо 40% от налозите на софиянци отиват за поддръжка на градския превоз. Това значи в други сфери като детски градини, издръжки на обществени действия да се понижат или пък от други планове да се понижат тези средства ", сподели Фандъкова.

Две са аргументи за тежкото положение на градския превоз – намаляването с до 70% на пасажерите по време на Коронавирус рецесията и актуалното повишаване на цените на енергоностителите.

Сметката за ток на метрото е скочила 4 пъти, а държавните обезщетения покриват 30%, сподели столичния кмет.

Засега ще има топла вода

Столичният кмет е получила увещание, че няма да има прекъсване на доставките на газ към общината.

Фандъкова добави, че към този миг няма да се понижава температурата на водата за потребителите на " Топлофикация София ", което е планувано които спешна мярка.

Напрежението към украинското знаме на общината

" Апелирам народните представители да не се настройват хората едни против други. Тези симпатизанти са водени точно от тях ", съобщи столичният кмет във връзка вчерашния митинг на на " Възраждане " пред Столична община с искане за събаряне на украинското знаме от постройката. " Ясно е, че хората имат друго отзиви, само че всеки има право на кротичък митинг. След вчерашния митинг остана строшен автомобил и строшен прозорец. Как политици, защитаващи националните институции, позволяват да има посягане против националните институции ", уточни Фандъкова.

Тя е сигурна, че след определяне на нарушаванията, ще има съответни ограничения от полицията.

" Политиците си вършат пиар с тежката тематика и обстановката в Украйна, а украинското знаме, окачено на Столична община, е просто морална поддръжка ", сподели столичният кмет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР