Помощта за горивата ще бъде предоставяна на представители на уязвими

...
Помощта за горивата ще бъде предоставяна на представители на уязвими
Коментари Харесай

Помощ за горивата ще има, но не за всеки

Помощта за горивата ще бъде предоставяна на представители на уязвими групи, само че окончателното решение ще бъде взето идната седмица. Това взеха решение депутатите по време на днешното съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание при време на второто гласоподаване на законопроекта за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива, импортиран от Делян Добрев (ПП ГЕРБ) и група народни представители.

 



Самото гласоподаване на законопроекта се отсрочи за идната седмица, с цел да могат специалистите на Министерството на финансите и Национална агенция за приходите да разработят схемата и да я внесат като предложение за полемика в Народното събрание. Затова депутатите одобриха единствено помощта да бъде ориентирана главно към представители на уязвими групи, а предлагането на Министерството на финансите и на Националната организация за приходите ръководителят на комисията Делян Добрев ще припознае като вносител.

Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова предложи схемата да бъде осъществена посредством разпределяне на ваучери, да вземем за пример във тип на " транспортни ваучери ". Тя даде за образец това, че някои страни членки на Европейския съюз дават сходни ваучери, които служат като помощ при превоза.

Опасенията обаче бяха, че може да има злоупотреби от страна на уязвимите лица, които нямат коли. Добрев изрече терзания, че тези, които нямат коли, а получат такива ваучери, може да стартират да ги продават.

Имаше предложение да се сътвори електронен указател, посредством който да се ревизира кой може да употребява отстъпка. Представители на Национална агенция за приходите обаче обявиха, че това е мъчно осъществимо, тъй като чиновниците в бензиностанциите ще би трябвало ревизират ЕГН на водачите, както и дали те са притежатели на колите, посредством проявление на талона. Освен това самото създаване на сходен указател може да отнеме време.

Първоначално депутатите взеха решение предложенията по какъв метод ще се дава помощта на представители на уязвимите групи да бъдат гласувани идната седмица, само че след това продължиха с разискването им, съобщи NOVA.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР