Помощта ще се предоставя във връзка с Директивата за временна

...
Помощта ще се предоставя във връзка с Директивата за временна
Коментари Харесай

Обсъжда се възможност да се даде по 40 лева на ден на украинци, търсещи закрила у нас

Помощта ще се дава по отношение на Директивата за краткотрайна протекция, която дава опция на бягащите от войната да бъде предоставена неотложно краткотрайна протекция в Европейски Съюз, което дава право на престояване, достъп до пазара на труда, достъп до жилищно настаняване, обществено подкрепяне, здравна или друга помощ и средства за прехрана.

За лицата, търсещи интернационална протекция в България, които са декларирали предпочитание за достъп до пазара на труда в страната, помощта от 40 лева на едно лице за нощувка и един храноден ще се дава за период от един месец от датата на заявяването. Тези лица могат да аплайват по облекчената процедура за достъп до пазара на труда в Европейски Съюз за период до три години.

Помощта от 40 лева дневно се планува да се употребява за настаняване в обекти на сдруженията, в които едноличен притежател на капитала е Националният застрахователен институт, лечебни заведения за рехабилитация и балнеолечебни центрове и други - благосъстоятелност на страната, почивните станции на министерствата и ведомствата, както и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател.

Помощта за туристическите обекти ще се изплаща от Министерството на туризма на база в действителност осъществени разноски, въз основа на извлечение от регистъра на местата за настаняване. За споразумяване на връзките, свързани с продан на информацията за броя на правоимащите настанени лица, метода и местата за тяхното настаняване се подписва съглашение сред Министерство на туризма и Държавната организация за бежанците.

В рамките на програмата, при опция за децата в местата за настаняване ще се провеждат и обезпечават подобаващи просветителни действия, спортни интензивности и други занимания, съобразени с тяхната възраст. За осъществяване на програмата в тази част, Министерството на образованието и науката оказва нужната поддръжка в това число логистична и финансова, имайки поради, че наложителното предучилищно и учебно обучение в държавните и в общинските детски градини и учебни заведения е гратис за децата и учениците за българските жители, жителите на друга страна членка, жителите на трети страни, в това число за търсещи или получили право на леговище или интернационална протекция.

С по този начин препоръчаната стратегия, с изключение на подкрепяне на бежанците от войната в Украйна се цели и отчасти подкрепяне на туристическия бизнес, който ще бъде директно обиден, и чийто запаси биха могли да бъдат ориентирани към обезпечаване на ограниченията, посредством потребление на местата за настаняване и за обезпечаване на претовареност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР