Помощният пакет на стойност 60 милиарда долара за Киев бе

...
Помощният пакет на стойност 60 милиарда долара за Киев бе
Коментари Харесай

И Сенатът одобри американската помощ за Украйна, остава подписът на Байдън

Помощният пакет на стойност 60 милиарда $ за Киев бе подсилен от 79 сенатори, а 18 гласоподаваха " срещу "
Сенатът на американския Конгрес утвърди помощта за Украйна, Израел и Тайван с безапелационно болшинство, съобщи Ройтерс. Законодателството ще бъде изпратено на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за автограф, който се ангажира да го подпише незабавно щом е на бюрото му.

Помощният пакет на стойност 95 милиарда $ бе подсилен от 79 сенатори, а 18 гласоподаваха " срещу ". Помощта бе утвърдена от Камарата на представителите в събота. Пакетът планува средства за Украйна, Израел, Тайван и сътрудници на Съединени американски щати в Индийско-тихоокеанския район.

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той планува помощ за Киев в размер на 60,84 милиарда $, с която украинските сили да продължат битката си против Русия.

С приемането на тази най-скорошна помощ за Украйна общата сума, която Вашингтон е отделил за Киев досега, набъбна до 170 милиарда $. Това е първият спомагателен пакет за Украйна, утвърден от Конгреса, откогато Републиканската партия откри надзор върху Камарата на представителите през януари 2023 година, напомня Българска телеграфна агенция. 

Законопроектът за Израел планува помощ за еврейската страна в размер на 26,38 милиарда $.

Със законопроекта за Индийско-тихоокеанския се плануват 8,12 милиарда $, които да бъдат употребявани за " опълчване на комунистически Китай и за гарантиране на съществено въздържане в района ". Два милиарда от тези 8,12 милиарда $ са планувани като задгранична военна помощ за Тайван и други съдружници на Съединени американски щати в района.

Четвъртият законопроект от пакета комбинира няколко начинания в областта на националната сигурност, измежду които: предоставяне на период до една година на " БайтДенс ", китайската компания притежател на общественото приложение " ТикТок ", да се раздели с американските си активи или приложението ѝ да бъде блокирано в САЩ; опция за трансфер на замразени съветски активи към Украйна; разширение на глобите против Иран и петролната му промишленост.

Украинският президент Володимир Зеленски незабавно благодари на сената за утвърдената военна и икономическа помощ за Украйна, съобщи Франс прес.  " Благодаря на водача на болшинството Чък Шумър и на водача на републиканците Мич Макконъл за тяхното мощно водачество при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии, които поддържаха законодателството ", написа Зеленски в обществените мрежи. 

Aмериканският президент Джо Байдън пък се ангажира, че САЩ ще стартират да изпращат нови оръжия и съоръжение на Украйна още тази седмица. " Ще подпиша законопроекта и ще направя послание към американския народ незабавно щом законопроектът дойде на бюрото ми ", се споделя в изказване на Байдън, оповестено от Белия дом.

Съединените щати са главният донор на военна помощ за Украйна в борбата с Русия, само че новата помощ беше блокирана в продължение на месеци в Конгреса. Това е първият спомагателен пакет за Украйна, утвърден от Конгреса, откогато Републиканската партия откри надзор върху Камарата на представителите през януари 2023 година

" Оценявам също и поддръжката на президента Байдън и се надявам, че законопроектът скоро ще бъде подписан ", съобщи още Зеленски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР