Помощник-машинистът Христо Тиляшев ще лежи пет години в затвора заради

...
Помощник-машинистът Христо Тиляшев ще лежи пет години в затвора заради
Коментари Харесай

Машинистът от катастрофата на гара Калояновец е осъден на 5 години

Помощник-машинистът Христо Тиляшев ще лежи пет години в пандиза поради злополуката при гара Калояновец през 2014 година Това реши оконочателно Върховният касационен съд (ВКС). Делото бе формирано по искане на Тиляшев, който апелира наказването, наложено му от апелативния съд в Пловдив. Първоначално той бе наказан на 8.5 години затвор, само че по-късно присъдата бе понижена.

Тиляшев е наказан поради злополуката, при която на 12 юли 2014 година почина старши-машинистът Венко Тодоров, а още десетина души бяха ранени. Влаковата комбинация бе ръководена от Тиляшев. Според прокуратурата повода за злополуката е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата. Вместо с указаните 40 км./ч. композицията се е движела с 106 км./ч. твърдеше държавното обвиняване, базирайки се на експертиза.

Според Върховен касационен съд жалбата на Тиляшев е неоснователна. Съдиите смятат, че решението на пловдивските магистрати е вярно и не може да се твърди, че стоманеният път е бил компроментиран.

„ Съдът категорично се е спрял на техническото положение на стоманения път в сектора, в който е настъпила злополуката, както и на разположението на светофорите и видимостта към тях от становище на условията на нормативната уредба, като излагайки безапелационни причини, изведени от доказателствата по делото и признатите без възражения от всички страни експертни изводи, е отрекъл опцията неизправности в стоманения път да са станали причина за злополуката”, написа в решението на Върховен касационен съд.
if (viewWidth <= 736) { document.write( "


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР