Помощ пристига в засегнатата от наводненията Либия, докато ООН потвърждава броя на загиналите в Дерна от 11 300

...
Седмица след като стена от вода се втурна през либийския
Коментари Харесай

Седмица след като стена от вода се втурна през либийския крайбрежен град Дерна, помитайки хиляди до смъртта им, фокусът в неделя се насочи към грижата за оцелелите от бедствието.

Оценките за броя на загубените животи варират в широки граници.

Последният официален брой на загиналите от министъра на здравеопазването на базираната в източната част на администрацията Осман Абделджалил е, че са убити 3166 души.

Но според доклад на ООН, публикуван в неделя, броят на жертвите само от Дерна се е увеличил до 11 300.

Позовавайки се на Либийския червен полумесец, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси добави, че други 10 100 души все още са в неизвестност в опустошения град.< p>„Очаква се тези цифри да нараснат през следващите дни и седмици, тъй като екипите за търсене и спасяване работят неуморно, за да намерят оцелели“, се казва в доклада на OCHA.

Помощта вече пристига в северноафриканската страна, докато светът се мобилизира за да помогне на службите за спешна помощ да се справят с последствията от смъртоносното наводнение.

Смъртоносното срутване на язовирната стена в Либия е подготвяно десетилетия

Според най-малко 40 000 души са били разселени в североизточна Либия Международната организация по миграция, която предупреди, че действителният брой вероятно е по-висок, като се има предвид трудният достъп до най-засегнатите райони.

Два язовира нагоре по течението от Дерна се спукаха преди седмица под натиска на проливни дъждове от ураганната буря Даниел.

Язовирите са построени, за да защитят пристанищния град от 100 000 души, след като беше засегнат от значителни наводнения в средата на 20-ти век.

Бреговете на пресъхнало речно корито или вади, минаващи през центъра на града, са били силно изградени и поройът от миналата седмица помете всичко пред себе си, докато се втурваше към Средиземно море.

Седмица по-късно тела все още се намират.

Спасителен екип от отдела за гражданска защита на Малта откри плаж, осеян с трупове в петък, съобщи вестник Times of Malta.

Международна помощ пристига от Обединените нации, Европа и Близкия изток, предлагайки известно облекчение на хилядите оцелели.

Помощта включва основни лекарства и спешни хирургически консумативи, както и чували за трупове, за да могат труповете да бъдат преместени.

Палатки, одеяла, килими, хигиенни комплекти и храна бяха докарани със самолет, заедно с тежки машини, за да помогнат за разчистването на отломките.

Задават се въпроси

Опустошителните наводнения, причинени от бурята Даниел, бяха влошени от лошата инфраструктура в Либия, която беше потопен в смут, след като подкрепено от НАТО въстание свали и уби дългогодишния диктатор Моамер Кадафи през 2011 г.

Задават се въпроси защо бедствието не е предотвратено, след като за пукнатини в язовирите се знае от 1998 г.

Главният прокурор Ал-Седик Ал-Сур обяви разследване на обстоятелствата, довели до срутването.

Както голяма част от разпадащата се инфраструктура на Либия, двата язовира, които бяха построени, за да задържат водата от Дерна, се разпаднаха през годините на пренебрегване, конфликт и разделение в обхваната от хаос Либия.

Страната в момента се управлява от две съперничещи си администрации, които се борят за власт след свалянето на Кадафи.

С десетки хиляди хора, разселени, хуманитарните организации предупредиха за рисковете, породени от остатъчни противопехотни мини и други неексплодирали боеприпаси, някои от което според ООН е било преместено от наводнения в райони, които преди това бяха обявени за чисти.

Рисковете от болести, пренасяни чрез водата, като холера, също са високи, според хуманитарните групи.

Извън Дерна наводненията взеха още 170 живота , се казва в доклада на ООН.

Националният център за контрол на заболяванията съобщи, че най-малко 55 деца са били отровени в резултат на пиене на замърсена вода в Дерна.

За да помогне на стотиците хиляди хора в нужда, ООН е отправи призив за повече от 71 милиона долара.

„Не знаем степента на проблема“, каза шефът на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс в петък, докато призова за координация между двете съперничещи си администрации на Либия – подкрепяната от ООН , международно признато правителство в Триполи и едно, базирано в засегнатия от бедствието изток.

Мащабът на опустошението предизвика прояви на солидарност, докато доброволци в Триполи събираха помощ за жертвите на наводненията.

Оцелелите в Дерна се радват да бъдат живи, дори когато скърбят за загубата на близки.

„В този град всяко едно семейство е засегнато“, каза жителят на Дерна Мохамад ал-Давали.

Сеир Мохамед Сеир, член на охраната сили, говори за тримесечно момиченце, преживяло трагедията в Дерна.

"Цялото й семейство загина, тя беше единствената, която оцеля."

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР