Помня как с почуда в младежките си години, неразбираемо наблюдавах

...
Помня как с почуда в младежките си години, неразбираемо наблюдавах
Коментари Харесай

Първите цветя у дома - мисията възможна!

Помня по какъв начин с изненада в младежките си години, неясно следих по какъв начин мама с неистово изпитание и предпочитание се грижеше за цветята. Колкото и късно да се прибереше от работа, намираше време да ги поровичка. Това на мен ми изглеждаше безспорна загуба на време и когато първото цвете, което си бях купила в моя дом умря в тъмния ъгъл, си споделих - това не е за мен, не мога да виждам цветя!

Дълги години, уверена в двете си леви ръце що се отнася до цветя, единствено се любувах на красивите растения в цветарските магазини и в другари.
Веднъж след ядене на фурми, взех решение да сложа костилките в памук- да видя дали ще поникнат. И се случи! Поставих ги в саксии и напълно не скоро извадиха листенца. Честно казано, към момента не са достигнали забележителни размери, само че по този начин стартира и моя интерес към цветята.
Така, че в случай че си мислиш и ти: “Не мога да виждам цветя! ” - то знай, че това изобщо не е по този начин.

Разсаждане:
Обикновено саксийките се продават без дупки, тъй че е нужно да продупчите саксиите от долу. В квалифицираната саксия най-отдолу сложете дребни камъчета- с цел да не сляга пръстта, можете да добавите и малко пясък.
Ако разсаждаш цветето в нова саксия и си го купила неотдавна, питай в магазина, по кое време би трябвало да се разсади.
Преди да го разсееш, полей щедро саксията, в която е сега. Изчакай 30-60 минути, след което сложи цялата си ръка върху почвата и обърни саксията. Цветето ще излезне с цялата си пръст. Огледай корена на цветето - в случай че има нещо загнило и сухо махни го.

В квалифицираната саксийка, сложете малко от новата пръст и сложи цветето по средата. Уплътнете мястото в профил с пръст като леко притиснете. След това полейте още веднъж.

Светлината
Избери уместно място за цветето съгласно неговия тип. Докато едни цветя се нуждаят от доста светлина и топлота, то други избират сенчестия ъгъл в къщи.
От време на време завъртайте саксията с цел да може цветето да пораства отмерено, а не издължено посока светлината.

Мястото им вкъщи
Можете да ги поставите на перваза на прозореца, върху секциите, в железни кошници на терасата, във висящи саксии у дома. Все отново знайте, че множеството стайни растения не обичат доста директна слънчева светлина. Не дръжте цветята на място, където има течение. Ако в стаята има климатик, не поставяйте цветето към въздушната бликам. Балконските цветя също би трябвало да бъдат съобразени с топло и светлолюбивостта на цветята.

Поливането
Не използвайте вода напряко от чешмата. Стайните растения можете да поливате от горната страна или като поставяте вода в чинийката им. През лятото поливайте- вечер, а през зимата и есента заран. Зависимост от влаголюбивостта на растенията и достъпа им до слънчева светлина, от време на време е нужно поливане и заран и вечер в летния сезон. Не поливайте цветята в слънчево и горещо време, всяка пръска по листенцата им има резултат на лупа, която изгаря растенията.

Торене
Новите цветя се торят след към 6 седмици, само че не и в студено време. През зимния интервал заради по-слабата светлина техния напредък е занимателен и не се нуждаят от доста хранителни субстанции.

Болестите
Основно цветята боледуват от гъбични инфекции и паразити. Махайте, постоянно падналите листа, с цел да не бъдат дом за заболяванията. Не прекалявайте с поливането и пресушаването. Подхранвайте цветята, защото имат потребност от азот, калии, фосфор и микроелементи.

Това е. Цветята въпреки, да не могат да приказват, постоянно ще ти отговорят за грижата с хубостта или уханието си.
А и по този начин ще успееш да доближиш природата в бетонните стени на жилищата ни. Заслужава си!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР