Помните ли възклицанието на патриарха на българската литература Иван Вазов

...
Помните ли възклицанието на патриарха на българската литература Иван Вазов
Коментари Харесай

ДДС-то върху книгите уби говедарчето на Вазов

Помните ли възклицанието на патриарха на българската литература Иван Вазов от сборника му "Скитнишки песни ": "Чети! То прави сляпото окато... ". Става дума за стихотворението за това опърпано говедарче, което под ореха захласнато четяло едно скъсано букварче...

Всъщност и да помним, изгода йок. Или изгода никаква, както биха превели известния израз тези, дето редактираха и осакатиха "Под игото " в безумното си предпочитание да го създадат читаем за днешните възпитаници. Всуе се потихте. Организацията за икономическо съдействие и развиване (OECD) ни го сподели право в очите - у нас иде потомство, което е тотално необразовано. И няма нищо общо с това опърпано говедарче, пред което Вазов шапка смъква. Оказа се, че резултатите от интернационалния тест PISA са отредили на България последно място в Европейския съюз и че в действителност 47 на 100 от учениците у нас не са достигнали минималното равнище на просветеност по четене.

Духът на Вазов няма да има мира, тъй като и по-лошо ще става. А и по какъв начин да е другояче, откакто простотията и неграмотността се постановат със закон. Става дума за данъчните закони и по-специално за Данък добавена стойност върху книгите. От години данъчната ставка върху печатните издания е 20 на 100. Този факт ни отрежда първо място в границите на Европейски Съюз и в това време изяснява за какво сме на последно място по просветеност. От всички страни-членки, ДДС-то върху книгите у нас е най-високо, като междинната ставка за общността е към 9,5 на 100. А в Турция на президента Реджеп Ердоган данъкът върху добавената стойност за книгите, списанията и вестниците е 0 (нула)! В началото на тази година самият Ердоган съобщи, че задачата на тази стъпка е да се създадат налични книгите и печатните медии, както и да се поддържат издателите, които са в неподходящо състояние от цифровизацията на промишлеността.

Говорим за Ердоган, който някои у нас дефинират като деспот. Е, какво да кажем тогава за нашите управници? Дойде ли време за избори, политическият хайлайф на часа си спомня за говедарчето на Вазов и стартира да предлага промени в Данък добавена стойност за книгите. Така беше и тази година за евроизборите, когато ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия трескаво се надлъгваха на тази тематика. Дотолкова, че се появиха оферти и за нулева ставка... Изборите обаче минаха и когато през ноември пристигна да се гласоподава възможна смяна в данъчните закони за идната година, всички заедно не помниха за кухите си обещания. Така българите, спрямо останалите жители на Европейския съюз, а и на Турция, ще не престават да заплащат доста по-високи цени за книги, вестници и списания.

Между другото, когато министър председателят Бойко Борисов отново тръгне да се хвали със свободата на словото у нас, да е ясно на всички, че ни заблуждава. По-високите цени за печатните издания пречат да упражняваме конституционното си право да търсим и поучаваме информация (чл. 41 от Конституцията, член 19 от Всеобщата декларация за правата на индивида на ООН; член 19 от Международния акт за цивилен и политически права; член 10 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи). Те вършат труднодостъпни дори и учебниците и на процедура си отглеждаме тъпанари.

Впрочем, разбираемо е за какво така наречен политически хайлайф се разсейва по въпроса. Както е споделил Наполеон, елементарният човек има огромно преимущество пред образования - той постоянно е удовлетворен от себе си. И от ръководството, несъмнено.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР