Помните ли уникалния сладкиш Дамски каприз ? Днес рядко можем

...
Помните ли уникалния сладкиш Дамски каприз ? Днес рядко можем
Коментари Харесай

С този Дамски каприз се гощавахме на всеки празник – лесно, бързо и супер вкусно. Ето рецептата, за всички, които го помнят:

Помните ли неповторимия сладкиш Дамски каприз? Днес рядко можем да го забележим в някоя сладкарница, а заслужава тази чест. Ако и на вас ви липсва усетът на пандишпан, гарниран със свежо сладко и препечени белтъци с орехи, ето рецептата на истинския дамски каприз, по този начин, както е записана в бележника на мама:

Дамски каприз

Продукти:

4 яйца

1 ч.ч.захар + 10 – 11 с.л.за разтрошаване на белтъците

1/2 ч.ч.олио

1 ч.ч.кисело мляко

1 кафена лъжичка сода бикарбонат

1 1/2 ч.ч.брашно

1 отново.ванилия

1 буркан сладко по желание (най-добре става с благоуханен плод като ягода, малина, кайсия)

1/2 ч.ч.натрошени орехи

олио – за намазване на тавата

брашно – за поръсване

 дамски каприз

Приготвяне:

Първо отделете жълтъците от белтъците.

Жълтъците разбийте хубаво със захарта, прибавете на тънка струйка олиото, по-късно киселото мляко с угасената в него сода, ванилията и най-после – брашното, като разбиете всичко до гладка смес.

Получената примес изсипете в подмазана с олио тава или форма, авансово поръсена с брашно. Изпечете сладкиша в загрята на 180 градуса фурна до подготвеност. Извадете от фурната и от горната страна намажете със сладкото, след това разпределете разрушените на корав сняг белтъци с 10-11 с.л.захар.

По предпочитание оформете връхчета на белтъците или им придайте друга форма – розички, вълнички. Намалете фурната, тъй като белтъците по-скоро би трябвало да се изсушат, а не да се изпекат. Остава да поръсите белтъците с натрошени орехи и да ги запечете леко в слабата фурна, до момента в който единствено порозовеят.

Поднесете сладкиша охладен.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР