Помните ли стените от стъклени тухли, които бяха толкова модерни

...
Помните ли стените от стъклени тухли, които бяха толкова модерни
Коментари Харесай

Сгради със змийска кожа - стъклените тухли се завръщат СНИМК...

Помните ли стените от стъклени тухли, които бяха толкоз съвременни през 80-те? Тяхното приложение не остана вечно в предишното. Съвременните технологии разрешават основаването на нови, истински и впечатляващи модели. Всъщност стъклените тухли са основани при започване на 20-и век. Днес те се завръщат и употребяват за основаването на несравним вътрешен и външен дизайн, защото разнообразието от цветове, форми и текстури.

Отличителен белег на следвоенния строителен взрив, лъскавата повърхнина от стъклена тухла е разпознаваема в хиляди жилищни блокове, учебни заведения, библиотеки и промишлени офиси от 50-те и 60-те години. За разлика от обичайна зидария, стъклените тухли оферират голям брой преимущества: те са лесни за разчистване, имат висока устойчивост и полихроматично произвеждане, написа профилираният уебсайт за архитектура Architizer.



Те са кухи паралелепипеди със стени от стъкло, които служат за издигане на стени, през които влиза светлина. Могат да бъдат изцяло транспарантни, матирани, оцветени, изрисувани, с друга текстура и разнообразни размери, а някои наподобяват змийска кожа. Могат да основават самобитни пана, в които посредством игра на светлината да се образуват красиви картини и уютни пространства.

Ето за какво в следвоенната ера бялата стъклена тухла е оценена високо, тъй като сиянието й контрастира с към момента опушените стени от бомбардировките из градовете. За разлика от стъклената тухла, обичайна тухлена зидана структура има способността да диша, поема и отделя влага с съмнения в атмосферната мокрота. Остъклената тухла прекъсва процеса посредством дотъкмяване на външната повърхнина, ограничавайки опцията за изхвърляне на уловената влага. Поради тази причина е изключително значимо остъклените тухлени стени да имат подобаващ дренаж, с цел да усилят оптимално живота на материала.



Неправилното създаване или поддръжка на остъклена тухла може да докара до съществени повреди и разноски за наново облицоване на външните фасади. Освен това тухлите устоят съвсем всевъзможни температури, само че стъклото се свива в студа и се уголемява в жегата. Тази смяна в размера би трябвало да се има поради и се постанова да употребявате специфични техники и материали при построяването на стените, предизвестяват експерти по тематиката.



Прозрачна къща до океана

Благодарение на своите разноцветни свойства и огромно многообразие от форми, стъклената тухла влезе в полезрението на постмодерните архитекти. Тъй като те от ден на ден играят с текстурите и деликатно възприемат постмодерната хармония, остъклената тухла е подготвена да се завърне.

Импулсът за построяването на нова къща над залива Варата пристигна от желанието на притежателя да снима по-добре гледката към океана. Работейки от съществуващата плоча на предходната къща на мястото, Hayne Wadley Architecture сътвори проект на крилото, който се отваря към гледката към залива.

Впечатляващите остъклени тухлени стени с външен тип, наподобяващ змийска кожа, интерпретират модел от „ Метаморфоза III “ на MC Escher, който отеква в тавана.

Палубата от дървен материал обкръжава къщата и контрастира с черната остъклена тухла.

Прозорци в темп

Това са обществените жилища Logements Monfleuri, изпълнени по плана на Atelier Stéphane Fernandez от Франция.

Просторната пететажна жилищна кооперация в центъра на Карну е покрита с бяла стъклена тухла. Тук материалът е употребен сполучливо, с цел да сътвори неповторимата еднаквост на постройката.

Фасадата, обърната към публичен площад, е облицована с бяла тухла, до момента в който другите фасади употребяват по-приглушен сив бетон. Всеки апартамент има огромни прозорци, които пресичат фасадата и придават темп на структурата.



577 жилището от бетон и стъкло

Бели остъклени тухли оформят фасадата на жилищната постройка на Дарлинг Скуеър, образувайки триъгълна структура в профил на изпъкналите прозорци.

Новият комплекс в Сидни, Австралия, включва 577 жилището в няколко кули с в допълнение пространство за извършване на покупки и заведения за хранене. Основните материали включват тухли, бетон и стъкло, палитра, която участва в промишлената хармония на околния квартал. Специално внимание на е обърнато на северноориентирани жилища, за които проектантите от Tzannes обезпечават естествено вътрешно осветяване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР