Помните ли истерията на българските шофьори от преди две години

...
Помните ли истерията на българските шофьори от преди две години
Коментари Харесай

Бившият шеф на ТОЛ-а отново напира за поста

Помните ли нервността на българските водачи от преди две години и половина? А потрошените нерви и пари, на които тогавашният министър-председател Бойко Борисов " тури пепел " с три оставки? За разлика от различен път, в този момент най-бързият отговор е най-верен: да, помним. Става дума за хаоса към въвеждането на прословутата ТОЛ-система, замяната на хартиените винетки с електронни, " изпадане " на част от заплащанията от системата и така нататък

 

Сигурно ще е забавно да притоплим още няколко " тематични " ТОЛ-спомена - за публичната поръчка и цената ѝ - към 180 млн. лева.; за австрийците и българите, които ги доведоха; за българите, които изгоряха около това довеждане - за изсмуканото от пръстите поръчково дело против Лилана и брат ѝ става въпрос; за обещаните доходи от 1 милиарда лева годишно...

Е, най-после всичко излезе на ярко - като въшка на чело: от януари 2019 година насам, вместо по 1.3 милиарда лева годишно, ТОЛ-системата е вкарвала в хазната едвам към 900 млн. лева за двете години. И още един подробност от безумието - в ТОЛ-управлението са назначени на работа близо 1000 души, само че същинското стопанисване и отчитане на системата е поверена на външна компания. Я против месечна " такса ", я против отчисления от приходите.

Както към този момент стана дума, преди две години и половина - поради извънредно недъгавия старт на ТОЛ-системата и хаоса с електронните винетки, министър председателят Борисов ултимативно помоли така наречен съответни лица да си събират багажа и да опразват кабинетите си. Съвсем " непринудено " оставки подадоха на часа трима души:

- Веселин Давидов - член на УС на АПИ с стеснен сектор " Електронната система за събиране на такси за потребление на републиканската пътна мрежа " ;

- Антон Антонов - шеф на Националното ТОЛ-управление в АПИ;

- Радослав Николо в - консултант в политическия кабинет на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова.

Какви са достиженията на калинките, по-скоро - на партийните термити, наследили оставкаджиите след премиерската метла, научихме единствено преди един месец. Проверката, разпоредена от служебния министър на районното развиване Виолета Комитова, за прощален път открива... очевидното: или системата не е направена като хората, или е направена за източване на хазната. Според проверяващите, приходите понижават прогресивно и при настоящия метод на работа, тя в никакъв случай няма да излезе на облага.

Сметките са красноречиви.

През 2019 година приходите единствено от електронни винетки са 392 млн. лв..

През 2020 година - от електронни винетки и от въведените в крачка спомагателни тол такси и маршрутни карти - АПИ е инкасирала доходи в общ размер на... 332 млн. лв.. Тоест - с 600 000 лева по-малко.

А до края на месец май 2021 година, общите доходи са едвам 205 млн. лв.. Или казано по различен метод, събрани са едвам 53-54 % от сумата, нужна са самоиздръжка на системата.

И тук към този момент имаме вест, както обичаше да споделя един някогашен публицист, някогашен политик, някогашен евродепутат и някогашен... каквото се сети човек още.

На 27 май ръкoвoдcтвoтo нa Aгeнция " Пътнa Инфрacтруктурa " e cмeнeнo. Уволнен е и шефът на Нaциoнaлнoтo ТOЛ упрaвлeниe Oлeг Aceнoв.

Около месец по-късно - на 2 юли - в уеб страницата на АПИ се появява съобщение, с което се отваря конкурс " За назначение на държавен чиновник на длъжността „ Директор “ – 1 щ. бр. на Национално ТОЛ ръководство в АПИ ".

Изискванията са общоприети: висше обучение (степен " Магистър " ); желана професионална област на претендентите - стопанска система, право, механически науки, информатика и компютърни науки; минимум 5-годишен професионален опит. Срок за подаване на документи - 10 дни след издание на обявата, т.е. 12 юли.

Два дни по-късно - на 14 юли, в уеб страницата на АПИ е оповестен листата на кандидат-директорите, минали сполучливо първия кръг. В него има девет имена, Огласени са девет имена, само че първите осем въобще не са ни забавни. По-скоро - към този момент не са ни забавни, тъй като казусът е в участник № 9 - Антон Антонов, който - най-малко доколкото успяхме да разбрем - към този момент е любимец за продобиване на " купата ".

На пръв взор в това не би трябвало да има нищо изключително. Кандидатства си индивидът, концепцията му " тръшва " в земята останалите, на изявлението събира очите на комисията и... печели.

На второ четене обаче историята си е най-чиста подигравка с мъртвец, дето имаше преди време един анекдот. Защото, този Антон Антонов е оня Антон Антонов, който през януари 2019 година бе изпъден от АПИ по " молба " на премиера Борисов - за хаоса с винетките, за стартирането на системата в незавършен тип, за повтаряне на заплащанията и така нататък

Та, пита се в задача " Какво блестящо бъдеще може да предложи господин Антонов на ТОЛ системата, на българските водачи и на държавната хазна, откакто един път към този момент им е подсигурил мрачно минало? "

Всъщност, казусът в действителност не е чак толкоз обикновен. Защото, в случай че бяхме естествена страна с обикновено работещи институции и ведомства, " онази " преживелица с ТОЛ-системата от дълго време щеше да е изяснена... по ред на номерата: първо - от Главна дирекция " Инспекторат " на Министерския съвет, по-късно от АДФИ и Сметната палата, а най-после - от Икономическа полиция и Специализираната прокуратура. И щеше да е изяснена по подобен метод, че отговорните щяха да си отнесат наказванията, а системата да си работи в интерес на страната и обществото.

Тогавашната безотговорност дава своя плод и през днешния ден си имаме казус - позорно изпъден шеф за потвърдени безобразия кандидатства за същия пост и е напът да се върне на бял кон.

Всъщност, май не е казус, тъй като преди няколко години се разигра сходна преживелица, само че тя някак мина и отпътува около общественото пространство. Нали помните това експерт - Стефан Бенчев, който измъкна от Столичното разследване материалното доказателство " тефтерче ", благосъстоятелност на Филип Златанов " - уволненият и даден на прокурор началник на Комисия за попречване и определяне на спор на ползи (днес тя е част от КПКОНПИ)? 

Точно по този начин. Някъде по пътя от квартал " Овча купел " към центъра на София Бенчев бил спрял, с цел да свърши една дребна потребност зад някакъв буренак и, до момента в който си закопчавал ципа на дюкяна, някой откраднал материалното доказателство и провали делото против Златанов.

Съвсем естествено, задкулисието не разреши Бенчев да бъде разследван, съден и наказан за тази насмешка с правораздаването. Случи се тъкмо противоположното - вместо да му отнеме правоспособността да работи като експерт, правосъдният министър в държавното управление на Пламен Орешарски - Зинаида Златанова, го включи в работната група, призвана да съчини идея за първия в историята ни Закон за движимостите лица.

Е, тогава номерът не мина, тъй че към този момент имаме казус. Надяваме се да е за положително!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР