Помните ли финала на футболната 2021 година на Левски? Броени

...
Помните ли финала на футболната 2021 година на Левски? Броени
Коментари Харесай

Левски смени фасона изцяло

Помните ли финала на футболната 2021 година на Левски? Броени минути не доближиха на сините да затворят мача с Берое в Стара Загора. Водеха с 1:0 до 87-ата, само че разрешиха да се стигне до равнене. С три точки, а не с една от този дуел, отборът щеше да зимува единствено на 4 от третия Черно море. Ако Станимир Стоилов имаше задоволително варианти на аварийна пейка за оня мач, може би сините в действителност щяха да са много по-близо до моряците. Тогава обаче се наложи Мъри да освежи отбора и да задържа резултата с... юношите Асен Митков, Георги Александров и Мартин Петков, които се появиха на терена в последните 10-ина минута на дуела, тъкмо преди Алиун Фол да прониже Николай Михайлов.

Последните двама към този момент не са в отбора, а на тяхно място бяха привлечени чужденци. Всъщност зимната селекция на Левски се оказа по-голяма от предстоящото, а и от обявеното. Но пък бе направена по две посоки - заместване на по-скъпоплатени с по-нископлатени играчи, както и прибавянето на количество, тъй като за качество от две контроли е още рано да се приказва.

На очи се набива обаче и нещо друго. С привличането на Ноа Сонко Сундберг (централен защитник), Келиан Ван дер Каап (централен защитник), Цунами (ляв бек или централен защитник), Филип Кръстев (вътрешен халф) и Велтон (ляво крило или нападател) Станимир Стоилов продължава наклонността да подменя съвсем целия състав, който наследи през септември. Единствено не е пипал вратарския пост - титуляр продължава да е капитанът Николай Михайлов, само че пък късмет в дуела за купата получава ученикът Пламен Андреев, който през декември стана на 17 години.

ЗАЩИТАТА

Преди завръщането на Станимир Стоилов Левски бе изиграл 6 турнирни мача. С Живко Миланов отпред сините имаха 4 провали и една победа, а по-късно с Тодор Симов се постановиха над Берое. Общото сред тези дуели бе, че във всеки от тях Левски позволи гол. Сините бяха инкасирали 11 попадения - приблизително по 1.83 на мач. Неслучайно още с идването си Стоилов докара двама бранители - централния бранител Хосе Кордоба и десния бек Драган Михайлович (б.а. - третият състезател бе халфът Димитър Костадинов). Така зад борда изпаднаха Христос Шелис и Ивайло Найденов, които през тази зима бяха освободени. С усъвършенстваната версия на ариергарда Левски в 13 дуела за шампионата записа 6 сухи мрежи, 5 от които следващи.

В тях Николай Михайлов разреши топката да премине голлинията му 11 пъти, т.е. Левски към този момент допускаше приблизително по 0.84 попадения на дуел. Факт бе, че тимът стартира есенния дял на първенеца с радикално друга защита от тази, с която го приключи. В началото тя бе Найденов - Александров - Шелис - Галчев, а в края Михайлович - Зайков - Кордоба - Горанов.

Онзи ден сините се разделиха и с твърдия титуляр в средата на защитата Гьоко Зайков, а с привличането на Цунами към този момент е ясно, че в случай че Горанов остане и напролет, ще би трябвало да търка пейката. Тоест Стоилов към този момент приключи новия ремонт на отбраната и тя ще е напълно нова. При това на скамейката ще е някой всред Кордоба, Ван дер Каап или Сонко - всеки от които е по-добра алтернатива от Георги Александров. Сформирането на добър тандем в центъра ще е жизненоважно, тъй като сините ще би трябвало да смъкнат още повече позволените попадения, изхождайки от презумпцията, че напролет ще останат в Топ 6, а по-късно ще им предстоят плейофи единствено с най-силните отбори.
 Генералният спонсор отново избави Левски - почисти отговорностите към футболистите
Генералният спонсор отново избави Левски - почисти отговорностите към футболистите

Играчите ще получат заплати

ХАЛФОВАТА ЛИНИЯ

В първия си престой в Левски Станимир Стоилов бе прочут с това, че бързо почисти избора на стартова единайсеторка. Всеки почитател знаеше наизуст състава, както и кои футболисти ще се появят на терена като смени. През есента той също направи по този начин, само че не и преди да внесе нужните корекции. Безспорно най-хубавият му ход бе да върне Андриан Краев в средата на халфовата линия. Това се случи, откакто махна от тима Симеон Славчев. Мъри сменяше само позициите на Георги Миланов, който се трансформира в водач на отбора. Бившият национал бе употребен в средата на халфовата линия като плеймейкър или дясно крило. Заради интервенция полузащитникът към момента не е подготвен за игра, само че е ясно, че той ще бъде титуляр, когато се възвърне. Остава да забележим като какъв ще е употребен. С привличането на Филип Кръстев за Георги може да остане десния фланг. Със упоменатите двама играчи сините би трябвало да са много по-креативни напролет. А по-нестандартните хрумвания, идващи от полузащитата, по предписание би трябвало да се отразят и на резултатността. Това ще е належащо, тъй като в Левски към този момент не е Борислав Цонев. А точно офанзивният халф бе един от водещите изпълнители и вкара 5 гола. Всъщност с многофункционалността на Миланов, Стоилов може да си разреши и да извади от единайсеторката и Радослав Цонев, в случай че той е още на " Герена " и след затварянето на трансферния прозорец.

Все повече шансове за изява ще получава и юношеският национал Асен Митков, който бе титуляр в първите 2 контроли през зимата.

НАПАДЕНИЕТО

През есента Станимир Стоилов се отхвърли от разновидността с Билал Бари на десния фланг на офанзивата. Той заложи до дупка на родения във Франция мароканец на върха на офанзивата и в последна сметка той му се отблагодари с 8 гола - 5 в шампионата и 3 за купата. През пролетта Бари още веднъж остава любимец да води нападението. Но няма да е изненадващо, в случай че Билал получи сериозна конкуренция за поста от младока Марин Петков. До момента юношата е употребен по-често на десния фланг, само че в случай че на крилото захапе Георги Миланов, то Марин може и да остави Бари на пейката, най-малко в някои мачове. През цялата есен съвсем без конкуренция на левия фланг на нападението бе Здравко Димитров. Бившият юношески национал обаче не се възползва от този факт и не направи скока, който се очакваше от него. Вместо да дръпне съществено в развиването си, той изпусна шанса си със своето своенравие, прекомерно заслепение в дрибъл и постепенно взимане на решения. Затова и напролет той евентуално ще гледа в профил по какъв начин вместо него на терена е бразилецът Велтон или различен младок, взет от Септември София по гледище на Стоилов - Димитър Костадинов.

През пролетта почитателите ще видят изменен Левски. На книга новият отбор би трябвало да бъде много по-силен. Очакванията са в действителност да е подобен. Но до формалните мачове предстоят още много работа по създаване на взаимовръзки и възстановяване на тънки елементи. Факт е обаче, че Станимир Стоилов безусловно смени фасона на сините.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР