Помислете откровено дали не се е случвало и с вас…Синдром

...
Помислете откровено дали не се е случвало и с вас…Синдром
Коментари Харесай

Синдромът на сварената жаба: в какво пропилявате енергията си

Помислете искрено дали не се е случвало и с вас…

Синдром на сварената жаба: жабата, която пропилява силата си

Тази приказка се базира на съшествуващ физически закон. Той гласи, че „ в случай че скоростта, с която температурата на водата се загрява е по-бавна от 2 градуса C на минута, жабата ще продължи да живее и ще почине, откакто стане прекомерно горещо. Ако скоростта е по-голяма, жабата ще скочи и ще избяга. “

Оливие Клерк изяснява, че в случай че сложите една жаба в тенджера с вода и започнете да я загрявате постепенно, жабата просто настройва тялото си към температурата последователно.

След като водата стартира да ври, жабата няма да бъде в положение да се настрои към високата температура и ще се опита да скочи.

Но за жалост тя към този момент не може да избяга, тъй като е изхабила цялата си сила за контролиране на температурата и няма сили да избяга.

Това води до въпросите: какво е умъртвило жаба? Врящата вода или неспособността й да реши в точния миг по кое време да скочи?

Ако сте я потопили в тенджера с вода 50°C, тя би скочила незабавно, с цел да се избави. Но до момента в който привиква на последователното увеличение на температурата, в никакъв случай не схваща, че може и че би трябвало да се измъкне.

Мълчаливото утежняване, което ни кара да се преструваме, че сме добре

Когато прочувственото утежняване е постепенно, то остава неусетно. Това оправдава нашата липса на реакция, за какво не му се противопоставяме. Накрая се удушаваме в токсичен въздух, който постепенно и несъмнено ни е тровил във времето.

Когато смяната се случва достатъчно постепенно, тя убягва от нашето схващане . Поради това не може да провокира някаква реакция или противодействие.

В този смисъл съществуват типове сантиментални връзки, работни места, фамилни обстановки, другари и даже обществени обстановки, в които не е извънредно да се видят жертви на синдрома на сварената жаба.

И когато зависимостта, гордостта, егоизмът, или настояванията стартират да се демонстрират лека-полека, е мъчно да се осъзнае какъв брой нездравословно е да си на това място.

Всъщност, може даже да се чувствате добре, че сътрудникът ви има потребност от вас, че шефът ви се доверява и ви поверява избрани задания, или че приближен другар непрекъснато се нуждае от вашата помощ.

С течение на времето тези претенции постепенно понижават вашата реакция и времето за отговор . Това е изразходвало цялата ви сила и способността да видите, че не сте в здрава връзка.

Не забравяйте да скочите, когато би трябвало

Този безмълвен развой на адаптиране към дискомфорт ще ви унищожи.  Той бавно и доста незабелязано ще поеме надзор над живота ви. Това ви пречи да забелязвате и да се подготвите, с цел да реагирате по метод, който в действителност дава отговор на вашите потребности.

Ето за какво е безусловно належащо да извършите умишлено изпитание да държите очите си отворени и да знаете какво желаете. Това е единственият метод, по който може да поемете надзор над това, което утежнява здравия ви разсъдък.

Единственият метод да се развиете, е да почувствате дискомфорт, въпреки и краткотрайно.

Защото доста пъти на хората към вас не ми харесва, когато решите да следвате и цените личните си права. Те към този момент са привикнали да ви приспособяват към тях, и за тях тази смяна в отношението е неуместна.

Не забравяйте, че от време на време да кажете „ Стига! “ подсигурява вашето благоденствие. Така вие защитавате любовта към себе си, достолепието и ползите.

Така че постоянно си спомняйте за синдрома на сварената жаба, и избягвайте да попадате в дълбокия бунар на болежка. Това би могло да бъде предотвратено, в случай че се усетите в точния момент.

Инфо: http://zdraveikrasota.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР