Помфрет е малко градче в щата Вермонт. Намира се в

...
Помфрет е малко градче в щата Вермонт. Намира се в
Коментари Харесай

Гонят туристите от едно от най-фотогеничните места в света

Помфрет е малко градче в щата Вермонт. Намира се в североизточната част на Съединени американски щати, покрай канадската граница.

Помфрет е скучно място. Според формалните данни там живеят по-малко от 1000 души. Не може да се каже, че жителите му прекомерно богати или прекомерно небогати. Изобщо – междинна работа. Няма доста занимания, общественият живот е като в село. Едно градче, което пътуващият с кола по безкрайните американски пътища би подминал без да се замисли.

Когато пристигна есента обаче, обстановката в Помфрет се трансформира. Градчето е обградено от живописни гори. В короните на тези дървета есента рисува с неописуеми цветове. Гледката е магическа. И тогава идват снимащите. Тихата провинциална идилия отстъпва място на тълпите с телефони и фотоапарати, които са подготвени на съвсем всичко за съвършения есенен кадър. В наши дни животът в обществените мрежи е по-голям от действителния.

„ През последните няколко години обстановката беше отвън надзор. Автобусите просто изхвърляха хора тук. Беше неприятно, локалните хора взеха решение, че не могат да търпят повече “, споделя пред BBC Дебора Гудуин, координатор в локалния център по изкуствата.

Оказва се, че най-желаното място от всички снимащи е фермата Sleepy Hollow – частно стопанство, до което води лъкатушен изящен път, изваден като че ли от приказките. Всички жадни за лайкове се насочват натам, струпват колите си в близост, вършат отпадък задоволяват физиологичните си потребности където им падне.

И всичко това поради съвършения кадър. Красивият сезон на листопада стартира да се трансформира в пъкъл за жителите на Помфрет.

Sleepy Hollow има прелюбопитна история. Построена е за първи път в края на XVIII век от двама братя, пристигнали от Кънтектикът. През идващите двеста години фермата работи, само че в средата на предишния век техните наследници я продават. След това притежателите стартират да се сменят по-често. През 2005 година фермата е купена от китариста на Aerosmith Джо Пери с концепцията да я трансформира в място за фамилна отмора. Музикантът пробва да продаде парцела 10 години по-късно за малко над 3 млн. $, само че по-късно трансформира решението си и го резервира.

Някои назовават това място „ едно от най-фотогеничните “ в света. И има за какво – фермата в действителност предлага страхотна панорама, само че със снимането й се прекалява. През 2018 година Йън Елдрич, създател в изданието New England, споделя по какъв начин е посетил мястото през есента. Отивайки рано стуринта наивно си мислел, че ще е първият екскурзиант. Но преди разсъмване среща китаец, биолог, живеещ в Бостън. Ученият е ранобуден - станал в 3 часа сутринта единствено и единствено на види фермата по изгрев. Скоро се появяват група виетнамски фотографи, пътували от Калифорния, младо семейство с тримесечно бебе от Лос Анджелис и по този начин последователно групата нараства до най-малко 25 души. Всички въоръжени с фотоапарати, стативи и голямо предпочитание да снимат.

През предходната есен на месните хора към този момент в действителност им писва от цялата полуда към фермата. Предприета е първата стъпка – пътят край нея се трансформира в еднопосочен с вярата тарфикът да намалее. Тактиката обаче не сработва. Затова през тази година той просто се затваря за гости. Само локалните могат да карат по него в интервала от 23 септември до 15 октомври, т.е. тъкмо когато есента предлага най-живописните гледки.

Освен това група запалянковци стартират акция за събиране на средства. И я разказват по следния метод:

„ През последните години станахме очевидци на невиждано скупчване на инстаграм и тик-ток туристи-инфлуенсъри. Те разбиваха пътищата ни, предизвикваха произшествия, закъсваха с коли и трябваше да им оказваме помощ, използваха парцелите ни като тоалетни, стъпкваха градините ни и обиждаха локалните хора “.

Досега те са събрали над 16 хиляди $. Идеята е да употребяват парите за премахване на вредите.
Повечето локални хора желаят да е ясно, че те не са срещу туристите по принцип. Настояват обаче за малко повече почитание от посетителите, отношение, което все още е необичайност.

Шерифът пък акцентира, че пътят към Sleepy Hollow въобще не е строен за трафика, на който е бил подложен през последните години.

„ През миналите две години там имаше толкоз доста коли, че беше невероятно да мине пожарна или кола за спешна помощ, в случай че се случи случай “, споделя той.

И до момента в който в Помфрет се оплакват от прекомерното внимание на външни хора, в прилежащия град Уудсток обстановката е друга. Там имат нужната инфраструктура да се оправят с огромен брой туристи – пътища, заведения за хранене, кафенета, магазини. За Уудсток проклятието на Помфрет е благословия, оповестява Профит.бг. Благодарение на туристите бизнесът работи на цялостни обороти, което е добре изключително след последното дъждовно лято, споделят локалните.

Така човек може да види другите страни на едно събитие в два града, не доста отдалечени един от различен. Очевидно е, че туристите-инфлуенсъри няма по какъв начин да бъдат изцяло изгонени, а и не е това задачата. В Помфрет към този момент обмислят система от резервации и други ограничения, с които процесът да бъде контролиран в бъдеще. Защото от това да си „ най-фотогеничното място на света “ може да се печели.

Getty Images / Sleepy Hollow Farm
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР