Помагачите от най-голямата платформа за независимост на Каталуния Assemblea Nacional

...
Помагачите от най-голямата платформа за независимост на Каталуния Assemblea Nacional
Коментари Харесай

Кампанията за независимост на Каталуния върви с пълна сила

Помагачите от най-голямата платформа за самостоятелност на Каталуния Assemblea Nacional Catalana са затънали до гуша в работа. Те раздават жълти неонови тениски и брошки с надпис " Si " ( " Да " ). Това е формалното облекло за огромната проява на 11 септември, на националния празник на Каталуния.
От 2012 година насам стотици хиляди каталунци показват всяка година за самостоятелност на Каталуния. Тази година участниците в демонстрацията ще се другар на две от централните улици и ще образуват огромен алегоричен избирателен кръст. Тази година демонстрацията минава под знака на планувания референдум за самостоятелност.
На 1 октомври районът в североизточна Испания желае да гласоподава за самостоятелност. Испанският парламентарен съд разгласи референдума за незаконен. Въпреки ожесточената опозиция на опозицията и на испанското централно държавно управление, каталунският парламент прокара в сряда съответния закон. " Беше доста трогателен миг. Сега сме изправени пред съществена смяна и поставяме жалоните на нашето бъдеще ", споделя Жауме Анери, който одеве е получил по една тениска за себе си и за брачната половинка си.
Настроението е приповдигнато, макар държавната рецесия и макар последствията, които заплашват виновните каталунски политици. Испанската прокуратура приканва полицията да вземе всички нужни ограничения и заплашва с каузи против непокорство, корист с власт и разхищаване на държавни средства. Тези действия в Испания се санкционират със затвор. Регионалното държавно управление не отстъпва. " Ние ще посрещнем цунамито от правосъдни искове с цунами от народна власт ", съобщи каталунският министър-председател Карлес Пучдемон в отговор на острите реакции от Мадрид.
Каталунската телевизия продължава да излъчва рекламен клип за референдума. И всички мерки за него не престават. През 24-те часа сред гласуването на закона и суспендирането му от Конституционния съд са се записали 16 000 доброволци. 560 общини засвидетелстваха поддръжката си за каталунския министър-председател и желаят да приготвят и проведат референдума, макар че могат да бъдат подведени под правосъдна отговорност. " Почти невероятно е на 1 октомври да бъде осуетено отварянето на изборните секции. Испанските сили за сигурност би трябвало за заградят пътищата до тях и да конфискуват изборните урни. А това ще бъде много ужасяваща панорама за международната общност ", споделя специалистът по конституционно право Ксавиер Арбос.
Референдумът се базира на правото на самоопределяне на народите. Според настоящото законодателство обаче, това се отнася извънредно за някогашните колонии, надлежно народности групи, където хората са подтискани поради тяхната националност. Законът за референдума не извършва и юридическите условия на Венецианската комисия, защото е гласуван едностранно отвън правната рамка.
Каталунското районно държавно управление не се впечатлява от юридическите запаси. То към този момент разгласи, че при позитивен избор на 1 октомври, ще разгласи независимостта два дни след гласуването. Регионалното държавно управление е наясно какъв брой са значими и интернационалните реакции. На щанда на Assemblea Nacional Catalana една жена демонстрира на картата къде тъкмо ще стои дружно с приятелките си, с цел да образуват алегоричен избирателен кръст. " Ние би трябвало да покажем на света, че сме демократично и спокойно придвижване. Само по този начин можем да се надяваме на поддръжка от интернационалната общественост ", споделя тя.
Анализ на Юлия Махер от DW.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР