Ползвате iPhone и искате да преминете към… следващия iPhone? Новият

...
Ползвате iPhone и искате да преминете към… следващия iPhone? Новият
Коментари Харесай

Всичко, което собствениците на iPhone 15 трябва да знаят, за прехода към USB-C

Ползвате iPhone и желаете да преминете към… идващия iPhone? Новият iPhone 15 е екипиран с USB-C порт, с което се поставя завършек на 11-годишното потребление на фирмения Lightning конектор за зареждане.

USB Type-C (или просто USB-C) е универсалният конектор за зареждане и транспорт на данни и към този момент се намира на съвсем всяка модерна джаджа, в това число iPad и MacBook на Apple. Може би това е последният кабел, от който в миналото ще имаме потребност.

Трябва ли да закупувам нови зарядни устройства?

Apple и преди ни е карала да купуваме нови, само че този път евентуално към този момент имате нещата, които са ви нужни, с цел да заредите новия си iPhone. През 2020 година Apple спря да включва тухли за зареждане с iPhone 12, само че 15 и 15 Pro най-малко идват с пай кабел USB-C към USB-C в кутията.

За да получите най-бързите скорости на зареждане на iPhone 15, ще ви би трябвало най-малко 20W USB-C зарядно устройство. Ако сте си купили MacBook от 2015 година насам или iPad Pro от 2018 година насам, включените в комплекта им USB-C зарядни устройства работят отлично. Въпреки че са по-обемисти, в сравнение с в действителност ви трябват. Можете да си вземете по-малко 20W GaN зарядно устройство за по-малко от 15 $. 

Почти всяко USB зарядно устройство ще свърши работа в краен случай. 

Ако зарядното устройство има порт USB-A, ще ви би трябвало кабел A към C, с цел да го свържете с телефона си. Вероятно и лупа, с цел да се опитате да разчетете характерностите му. Зарядните устройства с USB-A могат да доближат оптималната мощ от към 18 W, което е задоволително, само че те се срещат относително рядко. Зарядните устройства за джаджи с по-ниска мощ, като слушалки или по-стари телефони, като дребните бели кубчета, които Apple доставяше в комплект с iPhone 11 и по-ниските модели – е по-вероятно да са 5W или 10W в най-хубавия случай. Ще им отнеме доста време да заредят телефона ви. 

Като консуматор на iPhone може би към този момент имате няколко тухлички за зареждане. В подобен случай е належащо единствено да промените кабелите. Ако към момента не разполагате с куп USB-C кабели, би трябвало да знаете, че USB-C кабелите не са нещо, което безусловно желаете да купите на ниска цена.

Какъв тип USB-C кабели би трябвало да купя?

Някои кабели могат да зареждат бързо MacBook Pro, само че трансферират данни с ледникова скорост. Други могат да правят бърз трансфер на данни, само че са прекомерно къси и нееластични, с цел да се употребяват за всекидневно зареждане. Въпреки напъните за етикетиране е съвсем невероятно да се разбере с един взор кои кабели какво вършат.

Всеки може да постави USB-C щепсел на кабел и да го продава онлайн. От време на време това води до проблеми. В днешно време е необичайност да намерите кабел, който ще изпържи устройството ви, само че няма причина да не търсите сходство с USB-IF. Форумът на внедрителите на USB приканва производителите на USB-C кабели да подлагат своите захранващи кабели на проби за сходство. Тези, които преминат тестванията, си печелят готино лого за опаковката си, което също по този начин разрешава на клиентите да схванат каква мощ на зареждане и скорост на трансфер на данни могат да чакат. Когато купувате кабел, пробвайте се да видите дали производителят употребява логото или най-малко показва, че кабелът е сертифициран от USB-IF.

Що се отнася до съответните типове кабели, които би трябвало да търсите, ето късата версия: 

За зареждане би трябвало да вземете кабел от USB-C до C, USB 2.0, в идеалния случай сертифициран от USB-IF. Ние избираме по-дългите. Няма действителна причина да се сдобиете с кабел, който е предопределен за зареждане с повече от 60 W, само че няма огромна разлика в цената на кабелите, предопределени за 60 W, 100 W или 240 W. Не се интересувайте от скоростта на транспорт на данни за този кабел; с него няма да пренасяте данни, допълват от Verge.

Кабелът, който се доставя в кутията, е изцяло подобаващ за зареждане. Той е просто пай.

Ако планирате да копирате данни от новия си iPhone 15 Pro или Pro Max, по-конкретно с цел да прехвърлите видеоматериалите си на компютър по-бързо от AirDrop, ще ви би трябвало кабел, който може да трансферира данни с висока скорост. Моделите на iPhone 15 Pro поддържат USB 3 със скорост до 10 Gbps, тъй че ще ви би трябвало кабел, който да е приспособен за най-малко 10 Gbps. В най-новата, опростена номенклатура на USB-IF това е USB 10Gbps. На по-старите кабели може да написа USB 3.1 Gen 2, USB 3.2 Gen 1×2 или USB 3.2 Gen 2. 

Примерно обозначение на сертифицирани марки за USB кабелите им.

Освен в случай че не сте ултраминималисти или не купувате кабел за пътния си комплект, вземете обособени кабели за ежедневното зареждане и за транспорт на данни, за предпочитане в разнообразни цветове.

Всеки кабел единствено за зареждане е погрешно обвързван по формулировка и не си заслужава риска. По-добре си носете лично зарядно устройство и в никакъв случай не включвайте телефона си в чужд USB порт.

Какво ще се случи с MagSafe зарядните?

Можете изцяло да заобиколите USB-C и вместо това просто да зареждате iPhone 15 безжично. Apple сложи началото на цяла нова екосистема от аксесоари с MagSafe, когато пусна на пазара iPhone 12. Ако си купите MagSafe зарядно на Apple, въпреки всичко ще би трябвало да разполагате със захранващ адаптер USB-C, който може да зарежда с най-малко 20 W, с цел да работи. Сертифицираните MagSafe разновидности в най-хубавия случай ще зареждат iPhone с 15 W. А разновидностите, които не са благословени от Apple като „ съвместими с MagSafe “, ще обезпечават единствено 7.5 W мощ на iPhone. Въпреки това Apple разгласи, че iPhone 15 ще поддържа стандарта за зареждане Qi2, основан на магнити, което значи, че евентуално ще се открият по-бързи и по-евтини разновидности.

Какво още би трябвало да знам?

Сега е най-хубавото време за всеобщо заливане на пазара с преходници от Lightning към USB-C, само че не ги купувайте. Тези адаптери не са толкоз комфортни за включване, а тези, които не са сертифицирани по MFi, могат да повредят вашия iPhone 15 или Lightning кабела, който употребявате. Просто си купете USB-C кабел – в случай че нямате специфичен Lightning аксесоар, като микрофон или различен адаптер, без който не можете да живеете. В този случай си купете преходник от по-висок клас.

Ако наличните ви Lightning аксесоари не са от сериозно значение за вас, USB-C съществува от десетилетие.

Apple продава и свои лични USB-C кабели, само че за този с опция за пълностоен транспорт на данни ще би трябвало да платите високата цена от 69 USD. Това е по този начин, тъй като кабелът е планиран да работи с USB4 / Thunderbolt 4 съоръжение, докове, няколко 4K екрана, високоскоростни прехвърляния на данни и други по едно и също време, като в същото време обезпечава 100 W зареждане. 

За потребителите на Apple CarPlay

Освен в случай че автомобилът ви към този момент не поддържа безжичен CarPlay, ще ви е нужен USB-C кабел, или USB-C-към-C, или A-към-C, според от възрастта на автомобила ви. Може да разгледате и за нещо с MagSafe.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР