Ползваме ги средно 25 минути, а пълното им разграждане продължава

...
Ползваме ги средно 25 минути, а пълното им разграждане продължава
Коментари Харесай

А Вие ползвате ли найлонови торбички?

Ползваме ги приблизително 25 минути, а цялостното им разграждане продължава цели четири епохи. 421 найлонови торбички: толкоз е употребявал приблизително българинът през 2010 - с шест пъти повече от германеца. А по какъв начин стоят нещата през днешния ден?

Гърция, август 2016. " Искате ли торбичка? ", пита продавачът в едно магазинче за сувенири. " Не, благодаря, нося си платнена чанта ", дава отговор дамата, която е накупила дарове за другари. Мъжът на касата се усмихва и я пита от кое място е. " От Германия ", споделя тя. " Така и допуснах. Тук единствено германците не взимат торбички. Българите и руснаците дори по две ми желаят ", изяснява продавачът.

Природозащитници желаят възбрана или по-висока цена за найлоновите торбички

Спомних си за тази преживелица, четейки новината за огромния спад в използването на найлонови торбички в Германия: единствено за 12 месеца германците са понижили използването на найлонови торбички с над 30 на 100. Докато през 2015 германецът е употребявал приблизително 68 торбички, през 2016 е използвал едвам 45. За цялата страна цифрите наподобяват по този начин: 5,6 милиарда торбички за 2015 година и 3,6 милиарда за 2016.

Учени откриха 30 найлонови торбички в стомаха на кит

Ето какви ограничения подхващат

Така Германия вече почти извършва нормите за 2025, заложени в директивата на Европейски Съюз за понижаване на използването на найлонови торбички*. Целта е през 2019 европеецът да употребява приблизително 90 торбички на година, а през 2025 - само 40. Всяка една от страните-членки сама взема решение по какъв начин да реализира тези стойности. В Германия да вземем за пример от юли 2016 насам на доста места клиентът може да получи найлонова торбичка единствено против възнаграждение - на цена от 10 до 15 евроцента. Някои търговци пък ги отстраниха напълно от асортимента си. Очаква се през 2017 междинният брой на употребяваните торбички да е още по-нисък, защото някои компании едвам в този момент се отхвърлиха от безплатните пликчета.

В други европейски страни найлоновите торбички даже са неразрешени със закон. Например в Италия. Там съответният закон беше гласуван още през 2011, само че търговците на дребно продължиха да раздават безвъзмездни пликчета. Затова през 2014 Рим се видя заставен да одобри нов, по-строг закон, според който нарушаванията на възбраната се санкционират с до 25 000 евро. Забрана има и във Франция: там торбичките за еднократна приложимост са неразрешени от юли 2016. В Ирландия пък клиентите заплащат по 22 евроцента за торбичка. Тази мярка драстично понижи броя на употребяваните найлонови торбички - от 326 през 2007, когато бе въведена цената от 22 евроцента, до 18 през 2010.

А България?

Как стоят нещата в България? Доближава ли се тя до нормите, заложени в директивата на Европейски Съюз? Последните общоевропейски изследвания са правени през 2010 - тогава Европейска комисия е отчела, че българинът използва средно 421 торбички годишно. Данни за 2016 към момента няма. Известно е обаче, че и България подхваща опити да намали употребата на найлонови торбички. Така да вземем за пример съгласно норма от 2012 година, тънките торбички, които в множеството случаи бяха безвъзмездни, към този момент би трябвало да се заплащат. Само че това постоянно не се съблюдава - най-вече по дребните магазини и пазарите. Вероятно тъй като към момента никой не е бил санкциониран. Но както демонстрират резултатите от изследване, направено по поръчка на Министерството на околната среда и водите, близо 45% от българите към този момент не употребяват найлонови торбички. Твърди се също по този начин, че единствено преди пет години българите са употребявали 1,5 милиарда торбички годишно. Според новите калкулации, през 2016 използването на найлонови торбички е намаляла до към 100 броя годишно на човек. Което се приближава до изискванията на Европейски Съюз за 2019.

Земята попадна в категорията " токсична планета "

Една найлонова торбичка се употребява приблизително 25 минути. Пълното ѝ разграждане в природата обаче продължава цели 400 години. Особено трагично е замърсяването на моретата. Едва 15% от найлоновите и пластмасовите боклуци се задържат на водната повърхнина, а единствено 5% доближават до крайбрежията. Можете да се досетите къде попадат останалите 80%.
Как ще отговорите идващия път, когато Ви попитат дали желаете торбичка?

*Европейската инструкция се отнася до найлоновите торбички с дебелина под 50 микрона. Изключение съставляват най-тънките пликчета с дебелина под 15 микрона, които се употребяват на щандовете за плодове и зеленчуци. По тематиката Микрофрагменти от пластмаса замърсяват 88% от повърхността на океаните Варненски пазар става първият без найлонови торбички
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР