Ползите от добрия сън са изследвани многократно и са известни

...
Ползите от добрия сън са изследвани многократно и са известни
Коментари Харесай

Чикагски учени: Един час допълнителен сън изгаря 270 калории

Ползите от положителния сън са изследвани неведнъж и са известни от дълго време, само че група американски учени прибавиха още една, която е изключително значима за хората, имащи проблем с килограмите.

Изследователите от Медицинския университет в Чикаго откриха, че в случай че удължите времето си в леглото с над час на ден, това ще понижи възприятието ви на апетит и ще ви помогне да отслабнете, написа

Те са тествали 80 възрастни доброволци с наднормено тегло, които всекидневно спят по шест часа и половина. За опредлен интервал те е трябвало да усилят това време, като се наблюдават техните хранителни привички. Оказало се, че спалите по-дълго са понижили междинния дневен банкет на калории с 270, което се равнява на три шоколадови бисквити.

За да приближат опита си оптимално до действителността, учените се отхвърлят да го организират в лабораторни условия. Доброволците са траяли да живеят в личните си домове, като виталните им индикатори са измервани с устройства като умни гривни, а приемът на калории - посредством специфичен тест на урина.

За две седмици те са съумели да усилят продължителността на съня си с час и 20 минути и да понижат приема на храна, като при някои това даже е било с до 500 калории на ден. Според учените резултатът е извънредно насърчителен, защото значи, че за 3 година човек може да загуби към 12 кг, без да трансформира нормалната си интензивност и да се подлага на диета, а единствено като остане в допълнение един час в леглото.

Освен това проучването надгражда предходни изследвания, които са посочили, че постоянната липса на сън постоянно води до напълняване. Причината е, че безсънието се отразява на метаболизма, както и на хормони, които подават сигнали до мозъка ни, че сме се нахранили. Когато обаче те не са в естествените си равнища, изпитваме по-често апетит и сме склонни да го задоволяваме с богати на въглехидрати храни. Успоредно с това се усещаме изтощени и понижаваме своята физическа интензивност, което пречи те да бъдат усвоени. Също по този начин безсънието води до повишаване на хормона на напрежението, който от своя страна още веднъж способства за трупането на мазнини.

“Намаление от 270 калории дневно е голямо нещо за хора, участващи в стратегии за намаляване, и по тази причина считаме, че сънят може да е фактор за смяна на играта в напъните им, защото доброволците в изследването всекидневно одобряваха приблизително 2650 калории на ден преди него”, споделя Есра Тасали, началник на проучването в Чикаго. На същото мнение е и сътрудника ѝ от университета в Детройт професор Джеймс Роули. “Дълги години сънят просто не се смяташе за част от уравнение, само че в последно време все по-често получава самопризнание, че би трябвало да се преглежда като значим съставен елемент за здравето на сърдечно съдовата система, за метаболизма и ръководство на храненето”, споделя той и добавя, че към този момент е почнал да предписва повече сън на пациентите в лекарската си процедура.

Американските откриватели обаче акцентират, че здравословната и разнообразна диета, вярната физическа интензивност са също толкоз значими за здравословното положение, колкото и сънят. Затова би трябвало, когато решавате дали да прекарвате повече време в леглото, да претегляте всички плюсове и минуси от такава смяна в ежедневния ви график. Или по различен метод казано, не може час сън повече да е за сметка на по-малко физическа интензивност или на три шоколадови бисквити повече. Но е реалност, че верният режим на сън може да играе доста значима роля при избора на терапия за хора, страдащи от наднормено тегло, показват американските учени.

По принцип нужното време за възобновяване зависи от доста фактори като възраст, метод на живот и физическа интензивност, само че се счита, че дълготрайното спане под 7 часа към този момент е симптом за проблем. При това става въпрос за непробуден сън, по време на който организмът си почива и възвръща, което не може да се реализира, в случай че човек се буди постоянно.

Трябва да се знае, че нощното спане има разнообразни етапи – бързи и мудни, които се повтарят през 90 минути. Нуждата от сила за тялото е непрекъсната и то също толкоз дейно изразходва насъбраните калории. Изследвания демонстрират, че най-вече от тях се изгарят по време на бързата фаза. При нея очите интензивно се движат под клепачите, мозъкът има потребност от глюкоза, покачват се кръвното налягане и сърцетуптенето.

В взаимозависимост от това, с което организмът е бил натоварван денем, се прави и неговото възобновяване. Ако е бил подложен на дейна физическа интензивност или спорт, мозъкът ще изпраща импулси за нормализиране на мускулите. Ако е бил затормозен с доста храна, ще би трябвало спомагателна сила за усвояването ѝ.

По тази причина и учените се пробват да открият оптимално тъкмо по какъв начин сънят въздейства върху контролиране на килограмите. Предишни изследвания да вземем за пример стигат до умозаключение, че час сън изгаря към 38 калории, само че при хора с тегло към 60 кг, които водят здравословен метод на живот. Затова не може да се разчита единствено на нощно намаляване. Необходимо е да се ядат елементарно усвоими храни, и то в количества, които дават отговор на възрастта и физическата интензивност денем. За възстановяване на резултата е добре да не се употребяват алкохол, мазни и пържени ястия, които забавят процеса на храносмилане.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР