Поляците гласуват днес за президент – от този избор зависи

...
Поляците гласуват днес за президент – от този избор зависи
Коментари Харесай

Сблъсък на ценности на днешните президентски избори в Полша

Поляците гласоподават през днешния ден за президент – от този избор зависи дали ще бъде лимитирана властта на националистическото държавно управление във Варшава.

Настоящият президент Анджей Дуда е съдружник на ръководещата партия „ Право и справедливост” (PiS) и в случай че той загуби, опозицията може да направи сериозна смяна в полската политика.

Най-сериозният му противник е демократичният, дясноцентристки кмет на Варшава Рафал Тшасковски, който е претендент на водещата опозиционна партия „ Гражданска платформа “.

В конкуренцията вземат участие 11 претенденти, а прогнозите са, че след гласуването през днешния ден след две седмици ще има балотаж, защото надали някой от претендентите ще успее да завоюва 50% от гласовете.

Изборите се наблюдават деликатно от цяла Европа, защото партията „ Право и справедливост” на господин Дуда постоянно влиза в спор с Европейски Съюз поради спорните си промени в правосъдната система и медиите.

Когато президентът Дуда този месец осъди поддръжката за правата на ЛГБТ като “идеология”, по-разрушителна от комунизма, заместник-председателят на Европейската комисия Вера Журова съобщи, че е “наистина тъжно”, когато европейски политици на висока служба “решат да употребяват малцинствата за евентуални политически придобивки”.

Основният съперник на сегашния президент Тшасковски даде обещание да поправи връзките сред Брюксел и Варшава.

Сред останалите претенденти за президент се открояват журналистът Шимон Холовня, Владислав Кошиняк Камиш – водач на Полската селска партия, Кшищоф Босак от партията Конфедерация „ Свобода и самостоятелност “ и претендентът на левите сили Роберт Бедрон.

Президентът на Полша има право на несъгласие върху законите. Ако идващият президент го употребява против ръководещата партия, тя няма да има нужното болшинство в Народното събрание, с цел да го анулира.

Кой ще завоюва?

Ако Анджей Дуда получи 50% от гласовете в неделя, той ще завоюва – само че надали ще реализира това. Ако кметът на Варшава притегли поддръжката, която плануват социолозите /около 30% от гласовете/, тогава той ще взе участие в балотажа, което сега се прави оценка като най-вероятен резултат от днешния избор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР