Полярното сияние, наблюдявано над България на 5 ноември, между 16:45

...
Полярното сияние, наблюдявано над България на 5 ноември, между 16:45
Коментари Харесай

Полярното сияние над България не е първото. Предното е на 6 април 2000 г.

Полярното зарево, наблюдявано над България на 5 ноември, сред 16:45 ч. и 18:45 ч. не е първо, научи Varna24.bg от Планетариума на Висшето военноморско учебно заведение " Никола Й. Вапцаров " във Варна.

От там разясниха, че магнитната стихия е породена от изхвърлена от Слънцето коронарна маса, като изригването е било по посока към Земята.

Kp показателят за е достигнал стойност 8, а това значи доста мощна магнитна стихия. Той може да бъде от 0 до 9 (екстремно мощна буря) (https://www.spaceweather.com/). Планетарният Kp показател е мярка за смутеността на земното магнитно поле и за силата на магнитната стихия (http://data.niggg.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php).

Полярно зарево над България е следено и на 6 април 2000 година. Фотографията е направена от астрофотографа Илиян Даргънов, по време на наблюдателна експедиция в Националната астрономическа обсерватория - Рожен, когато са провеждани наблюдения с 50/70 км Шмит телескоп.

Фотографията е оповестена в Учебник по астрономия с създатели проф. Никола Николов, доцент Веселка Радева и Елисавета Илиева на издателство Педагог 6 през 2003 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР