Полярно сияние озари небето над няколко български града снощи. То

...
Полярно сияние озари небето над няколко български града снощи. То
Коментари Харесай

На какво се дължи феноменът северно сияние над Източна Европа?

Полярно зарево озари небето над няколко български града нощес. То е било очевидно тук-там със северно разположение и доста ниска облачност. Подобно небесно осветление е следено и преди 21 години.

Красиво полярно зарево оцвети в алено българското небе. Явлението се дължи на слънчево изригване от трети ноември.

" Енергията, която се отделя при възобновяване на енергитичните равнища, провокира това светене в разнообразни цветове. Цветът на явлението зависи от две неща - от енергетичната зареденост, от силата на тези частици и от това с какви атоми взаимодейства. В случая ние наблюдавахме алено зарево, което се получава на огромни височини ", изясни доцент Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Освен слънчевото изригване, възможна друга причина за сиянието е теоретичен опит на ХАРП. Експериментът цели да изучи сиянията посредством основаването на изкуствени такива.

" Много е евентуално това, което наблюдавахме да се е получило от комбинацията на този теоретичен опит, който се прави сега там и естествените процеси на слънцето ", сподели доцент Петя Трифонова.

Атрактивното алено зарево е било очевидно в северната част на страната и там, където е имало ниска до съвсем никаква облачност.

" Колкото по-плътна е облачността, толкоз по-малко може да се вижда. Ако има разкъсвания, самите облаци стават доста атрактивни за гледане ", разясни гл. ас. доктор Анастасия Стойчева, шеф " Прогнози и осведомително обслужване " към Национален институт по метеорология и хидрология.

Магнитното поле скоро ще бъде изцяло умерено и по този начин аленото зарево не оставя следи след себе си.

Репортер: Ерика Шаумян
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР