Полярните експедиции са едно от най-значимите постижения на българската научна

...
Полярните експедиции са едно от най-значимите постижения на българската научна
Коментари Харесай

Радев: Полярните експедиции са едно от най-значимите постижения на българската научна общност

Полярните експедиции са едно от най-значимите достижения на българската научна общественост за последните десетилетия. Фактът, че България е една от единствено 29-те страни, получили и отстояли правото да вземат участие във вземането на решенията за ръководство на Антарктида, ни носи национална горделивост и е стабилен интернационален капитал.

Това сподели президентът Румен Радев на обичайна гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, на която връчи националния байрак на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция.

За първи път тази година към Антарктида ще пътува български боен научно-изследователски транспортен съд. Корабът с бордови номер - 421 „ Св.св. Кирил и Методий “ беше кръстен от актрисата Мария Бакалова. Той ще пътува към българската полярна база „ Св. Климент Охридски “ на о. Ливингстън, с 21 души екипаж, под управлението на капитан втори сан Николай Данаилов.

В приветствието си на церемонията президентът Радев посочи, че с осъществяването на националната стратегия за полярни проучвания порастват освен научните упоритости, само че и опциите на нашите полярници. Президентът изрази признателност към Министерството на защитата и българските Военноморски сили за даването на кораба за потребностите на научните ни експедиции.

Радев уточни, че този факт още един път ни утвърждава като морска страна и това историческо корабоплаване е значима крачка напред, която ще донесе освен за по-голяма автономия на нашите полярници, само че и доста по- изрично ще нарежда България на Белия континент.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР