Полярната нощ става все по-тъмна в затопляща се Арктика, предаде

...
Полярната нощ става все по-тъмна в затопляща се Арктика, предаде
Коментари Харесай

Арктика се затопля, полярната нощ става все по-тъмна

Полярната нощ става все по-тъмна в затопляща се Арктика, съобщи Асошиейтед прес. 

В 10:40 часа в януарски ден два мощни лъча светлина от лодката на губернатора на Шпицберген пронизват цялостния мрак над оградения от планини фиорд. Тя транспортира детския хор на църквата на това отдалечено място, тръгнал към още по-изолирано арктическо кътче.

A sparkling snowpack is usually a fixture of the polar night on Svalbard, but this winter on the arctic island, it rained for weeks after the polar night started.
— WTHR.com (@WTHRcom)
Това е полярната нощ на този норвежки архипелаг - толкоз покрай Северния полюс, че Слънцето се намира на най-малко шест градуса под хоризонта от средата на ноември до края на януари.

За миньорите, откривателите и чиновниците в туристическия бранш от повече от 50 националности, които съставляват по-голямата част от към 3000 поданици на Шпицберген, в началото е предизвикателство да се приспособят към живота тук - място без дървета и черно-бял пейзаж.

" Първият път, когато пристигнах в Шпицберген, беше все едно ходя на Луната ", споделя преподобният Лейф Магне Хелгесен, който в продължение на десетина години до 2019 година е свещеник на локалната черква. Тя е единствената в административния център Лонгирбюен.  Тогава полярната нощ се трансформира във опция да се забави темпото и да се оценят единствените проблясъци на естествената светлина - звездите, неуловимите вихри на полярното зарево и цялостната Луна, която не се скрива по няколко дни.

На съвсем всеки прозорец има свещ или украса във формата на звезда като знак за гостолюбие. В мрака фаровете на рядко преминаващи транспортни средства и моторни шейни открояват очите на северен елен или светлоотразителните жилетки и ленти, които всеки носи, до момента в който се разхожда или кара ски в близост.

Spellbinding polar night gets darker in warming Arctic (from )
— ARMIE (@armie1)
Сиянието е най-много от снежната завивка. Това обаче се трансформира, защото Арктика, и изключително този архипелаг, са обхванати от топли течения, температурите се покачват по-бързо в сравнение с в по-голямата част от останалия свят, понижават снеговалежите.
             
Тази зима в Шпицберген валя дъжд няколко седмици след началото на полярната нощ.

" Когато настъпи тъмният сезон, сме привикнали да виждаме северно зарево, Луната, звезди и снегът да свети. Сега обаче стана тъмно и потискащо ", споделя Еспен Ротеватн, шеф на учебно заведение в Лонгирбюен. Той счита, че са нужни локални решения за изменението на климата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР