Полярна мечка почина от птичи грип в САЩ, съобщи Гардиън“.

...
Полярна мечка почина от птичи грип в САЩ, съобщи Гардиън“.
Коментари Харесай

Птичи грип уби полярна мечка в Аляска

Полярна мечка умря от птичи грип в Съединени американски щати, заяви „ Гардиън “. Настоящата вълна на разновидността H5N1 се популяризира в целия свят от 2021 година, убивайки милиони птици и хиляди бозайници. 

Вирусът H5N1 е извънредно инфектиран и се популяризира и в най-изолираните райони на планетата. Смъртта на мечката през декември беше доказана от управляващите в Аляска. Това е първият случай на полярна мечка, умряла след заразяване с вируса. Вероятно мечката се е заразила от трупове на инфектирани птици. 

Полярните мечки са заплашен тип. Особено рисково за тях е намаляването на количествата морски лед. Възможно е да има други нерегистрирани случаи на инфектирани и починали от птичи грип мечки, защото тези бозайници живеят в отдалечени територии. Досега има доказани случаи на инфектирани и умряли американски черни мечки и кафяви мечки. Белоглави орли, лисици, чайки са измежду типовете, чиито представители в Аляска са наранени от птичи грип през последните месеци.

Даяна Бел, професор по запазване на околната среда от университета на Източна Англия, назова случаите в Антарктика и Арктика „ ужасяващи “. Все повече бозайници умират от птичи грип, а повишението на случаите измежду хищниците демонстрира, че не става въпрос за болест, срещана единствено при птиците. 

Учените предизвестяват, че извънредно заразният вирус може да аргументи една от огромните екологични произшествия на съвремието, в случай че засегне популацията на пингвините. 

Екосистемата на полярните райони е уязвима към птичия грип поради множеството типове, които населяват само тези ландшафти и които в никакъв случай до момента не са били излагани на заразяване с сходни вируси. Полярните райони са и най-засегнатите от климатичните промени, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР