Поляризацията в американската политика достигна нива, до които всяка от

...
Поляризацията в американската политика достигна нива, до които всяка от
Коментари Харесай

Доц. Огнян Минчев: Свидетели сме на невиждана поляризация в американската политика

" Поляризацията в американската политика доближи равнища, до които всяка от страните преглежда резултатите от президентските избори като въпрос на живот и гибел - нещо, което в никакъв случай не е било най-малко в модерна Америка ".

Това разяснява пред БНР политологът доцент Огнян Минчев.

В този смисъл той не е изумен от предизборния темперамент на речта на Джо Байдън пред Конгреса. Според него акцентите в речта демонстрират известно напредване на Байдън към центъра на американската политика и занемаряване на радикалните левичарски тематики. Той изброи въпросите, сложени в речта, и акцентира, че Байдън преглежда положението на демокрацията като застрашено от неговия противник в изборите. Той сложи и въпроса за интернационалната роля на Америка. По думите му това е бил дневен ред, който е отсъствал в продължение на десетилетия от говоренето на водачите на Демократическата партия.

" Слушайки речта на Байдън, си мислих, че това ударение върху тези проблеми е значимо, с цел да му обезпечи поддръжката на по-голяма част от центристки настроените гласоподаватели ", счита политологът.
Свидетели сме на огромна, невиждана поляризация в американската политика, акцентира още веднъж той и изрече мнение, че за това не може да се вини единствено едната страна:

" Това, че Тръмп е популистки водач, който се пробва да радикализира в допълнение американската десница, завлавявайки Републиканската партия, е правилно, само че не трябва да слага в сянка и отговорността на демократите за тази поляризация. Те се опитваха в продължение на дълго време да трансфорат една левичарска позиция по обществени полезности, по интерпретация на историята и така нататък в съществена национална политика на Съединени американски щати - нещо, което отчужди доста съществено забележителна част от американската общност от тях ".
За Доналд Тръмп, който завоюва супервторника и който ще е претендентът на Републиканската партия за президент, доцент Минчев сподели:

" Той завладя Републиканската партия и за следващ път ползва тактика, която в никакъв случай не е била тактика на един сполучлив претендент за президент през предходните десетилетия. За да успееш да спечелиш американските президентски избори, значи да намериш път към умерените центристки гласоподаватели. Във всички триумфи на Тръмп до в този момент той прави противоположното - той отчуждава умерените гласоподаватели и се пробва да радикализира колкото се може по-голяма част от американското общество за да бъде подсилен за една радикална теория на смяна по метода, по който той я схваща ".

По думите му механизмът на предварителни избори толерира радикализацията, а не умереността. Според него " моралният яд " от страна на избрани елементи на Републиканската партия до избрана степен е законен поради много мощното, изрично и несъобразено с търсене на публично единодушие държание на радикалната левица в американската политика. Това радикализира избрани пластове на Републиканската партия, които преглеждат този вид избори като опция да вземат реванш, изясни политологът. И добави:

" Когато настъпи един сходен развой на радикализация, в него постоянно взимат връх радикални, безапелационни и по-малко демократични възгледи и от едната, и от другата страна. Демокрацията ерозира, тъй като тя се прави със единодушие, а не се прави с война, въпреки и с политически средства. А радикализацията води до ерозия на демокрацията ".

И въпреки всичко, съгласно Огнян Минчев, Америка не може да се трансформира в политическа структура, сходна на Русия. Но подсети, че в първия мандат на Тръмп, той е изглеждал другарски надъхан към политически водачи и структури, които са властнически, диктаторски. В същото време за Доналд Тръмп демократичните водачи в Г-7, в НАТО, в демократичния свят са хора, които могат да бъдат навиквани, осмивани и бичувани, добави политологът.

От тази позиция държанието и убежденията на Тръмп, що се отнася до политическото водачество, не могат да бъдат квалифицирани като демократични, изрече мнението си доцент Минчев. По думите му това е опасност за метода, по който може да бъде ръководена страната. Според него обаче не само Тръмп може да докара до по-нататъшна ерозия на политическата система на Съединени американски щати, която сега така и така е в рецесия.

" Тази рецесия не е породена от Тръмп. Тръмп е признакът, Тръмп е следствието. Причината за тази рецесия е публичната поляризация и дългото държание на елитите на Съединени американски щати, които обслужваха това разделяне, трансформирайки американското общество в полесражение на съревнование ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР