Полярен експрес, ледената стихия, снежен апокалипсис. Това е бурата елиът“,

...
Полярен експрес, ледената стихия, снежен апокалипсис. Това е бурата елиът“,
Коментари Харесай

Полярен експрес в САЩ: 1,6° надолу в минута. Предупреждение за 55 млн. американци

Полярен експрес, ледената буря, снежен апокалипсис. Това е бурата „ елиът “, която скапе Коледа в Съединени американски щати и Канада. Сняг и мраз сковаха Щатите от няколко дни. Температурите тук-там доближават до минус 50 градуса по Целзий. Рекордно бързо придвижване на живака надолу бе записано в ранния следобяд Шайен, Уайоминг (САЩ). От 13:05 до 13:35 при преминаващ леден фронт, температурата се срина от +6 градуса до -13 градуса единствено в границите на 30 минути. Това прави по 1,57 градуса в минута.

Броят на жертвите пораства. Най-малко 38 са жертвите на арктическите студове в Съединените щати и Канада. В Щатите починалите са 34, а най-тежко засегнатият град е Бъфало в щата Ню Йорк.

„ Водим война. Това е война с майката природа. Тя ни удря с всичко, което има. Това ще остане в историята като най-разрушителната стихия в дългата история на Бъфало, в която е имало доста борби и доста огромни стихии “, съобщи регионалният шеф Кати Хокул.

Хиляди полети бяха анулирани и мнозина не съумяха да се видят с околните си. Предупреждението за мраз важи за 55 млн. американци. Обхватът на зимната стихия е невиждан – от Канада до Рио Гранде на юг.

На места снежната завивка е 1,2 метра. Четири от жертвите са били открити в блокирана от снежните навявания кола. Пътищата са непроходими. Ветровете са доста мощни, а вследствие на тях се образуват големи преспи.

В Щатите явлението „ Полярен експрес “ е постоянно срещано. То съставлява леден въздух от Арктика, който обикаля част от земното кълбо, само че в някакъв миг се измества на юг от полюса и предизвиква температурни аномалии.

Климатолозите предвиждат, че сходни феномени ще са все по-чести поради стоплянето на Арктика. Това ще докара до по-благоприятни условия за
образуването на „ Полярен експрес “.
Явлението е нещо като арктически вихър – композиция от студена въздушна маса, която се движи на 11 до 16 км в стратосферата над Арктика със скорост от към 170 км/ч.

Постепенно обаче ситуацията в множеството от засегнатите щати се усъвършенства. От метеорологичната работа на Съединени американски щати оповестиха, че студеният арктически фронт се измества на север и сега бушува над източните региони на Канада. Снеговалежите и мощните ветрове обаче ще продължат, предизвестяват управляващите.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР