Полуразрушена сграда в центъра на столицата, част от която е

...
Полуразрушена сграда в центъра на столицата, част от която е
Коментари Харесай

Опасна сграда в центъра на София: 14 години събарянето й се отлага

Полуразрушена постройка в центъра на столицата, част от която е общинска благосъстоятелност, заплашва хората, които минават около нея в регион Оборище. Кога ще бъде отстранена?



Гледка като след бомбардировка – такава картина посреща екипа на BTV на улица „ Веслец “ в центъра на София.

Подадени са десетки тъжби поради падащите тухли и керемиди. Прозорците и вратите са избити, липсва и ограда, по този начин мястото се трансформирало в леговище за бездомници. Покрай постройката минават десетки деца – наоколо има две детски градини, както и учебно заведение.

И сега напълно необезпокоявано всеки би могъл да влезе в постройката, а висящите детайли от покрива заплашват минувачите при всеки по-силен лъх напразно.

След питане на bTV стана ясно, че постройката е включена в листата на Столичната община с обекти за унищожаване. Вече е издадена и заповед от основния проектант на София. Столичната община има подписано рамково съглашение за тази активност. След приемането на бюджета на столицата за 2022 година ще започва процедурата за асортимент и възлагане на премахването, споделят от Общината.

Битката за събарянето на постройката стартира преди 14 години. Още през далечната 2008 година районната администрация я дефинира като рискова. Тогава е издадена заповед за унищожаване на постройката, само че част от притежателите апелират.

Така постройката остава в този рисков тип повече от 13 години. През това време жалбите от жители не стопират, а в края на предходната година в съседство стартира и градеж, който компрометира структурата още повече.

Ще заградим тротоара към фронта на постройката, с цел да може въпреки всичко жителите да нямат достъп до там, правилно че улицата е тясна и това не е 100 % несъмнено, отново е някаква мярка, ще сложим някакви знаци информативно и доста се надяваме до 1-2-3 месеца да се случи премахването, сподели кметът на регион Оборище Анна Виячева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР