Полупроводниковите компоненти са най-важната част от всяка електроника и другите

...
Полупроводниковите компоненти са най-важната част от всяка електроника и другите
Коментари Харесай

Монопол: Защо почти всички чипове се произвеждат в 4 държави?

Полупроводниковите съставни елементи са най-важната част от всяка електроника и другите съвременни технологии. Дори всеки клон на промишлеността е извънредно подвластен от тях. Компютри, смарт телефони, коли, самолети, цифрово съоръжение, автоматизирани машини - всичко това не може да се направи без полупроводници.

Днес водач в тази сфера е Азия и по-точно 4 страни - Тайван, Южна Корея, Китай и Япония, в които се създават до 80% от всички полупроводникови чипове, като този дял непрестанно нараства.

Защо се случи по този начин, че тези страни държат електронния монопол?

Тайван

В края на предходната година TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) излезе преди всичко по капитализация измежду азиатските компании - в пика си пазарната й оценка надвиши 729 милиарда $.

Тайванската компания е международен водач в производството на полупроводникови чипове, които са навлезли в съвсем всички сфери на живота.

TSMC управлява над половината от международния пазар и приходите от тези устройства, а в региона на най-модерните спецификации и най-новите технологии този дял доближава 90 на 100. Вярно е, че си коства да си напомним, че компанията разполага с заводи по целия свят. По-конкретно в Тайван се създават 21% от всички полупроводници на планетата, което също е много внушителен дял.

Защо стана по този начин?

Последният половин век сподели внезапно повишаване на търсенето на полупроводници и също толкоз бързо понижаване на техния размер. И по този начин, на първите лични компютри имаше хиляди транзистори, а в съвременен преносим компютър броят им надвишава 16 милиарда, с обща маса малко над 1 кг.

Технологията за произвеждане на микрочипове е изобретена през 80-те години на предишния век. По това време международен водач в производството на полупроводници бяха Съединени американски щати. Такова високотехнологично произвеждане обаче изглеждаше нерентабилно за компаниите, защото първоначално не донасяше доста облага, а трудът в Съединените щати беше безценен.

И по този начин се случи, че американските компании, разработващи технология за произвеждане на полупроводници, се стремяха да трансферират производството си в страни, където хората работят за по-малко пари.

TSMC е основана през 1987 година от възпитаника на Харвардския университет Морис Чанг и дълго време трябваше да работи на загуба. Човекът обаче далновидно допуска, че ниската цена на полупроводниците в края на 80-те и началото на 90-те ще му помогне да заеме сериозна ниша на международния пазар в бъдеще.

Рязкото повишаване на производството на електроника в света оправда всички разноски, направени по-рано. Много други компании, в това число тези в Тайван, банкрутираха а TSMC оцеля, тласкайки страната да стане международен водач в производството на полупроводници. Помогнаха му непрекъснатите многомилиардни вложения в нови технологии от неговите облаги, ненамесата на държавното управление, както и глобализацията - съдействие както със Съединени американски щати и Европейски Съюз, по този начин и с Китай, Индия и други страни.

Китай

Важен бранш от международния пазар на микрочипове управлява Китай: преди 20 години тази промишленост въобще не е съществувала в страната, а през днешния ден Китай създава 24% от всички полупроводници, това е най-високият дял измежду всички страни!

Вярно е, че неговите чипове изостават от съперниците (15 nm софтуерен развой против 5-10 nm) и нямат висока надеждност, само че те са много подобаващи за инсталиране в евтини компютри и други всеобщи джаджи.

Лидерската позиция на Китай във връзка с производството на полупроводници се изяснява с обстоятелството, че в края на 90-те години на предишния век компании от Съединените щати започнаха интензивно да придвижват личното си произвеждане в пробуждащия се азиатски стопански колос.

Американски компании бяха привлечени от извънредно евтината работна ръка, която можеше да се наема в безграничен мащаб. Китайците с наслада се съгласяваха да работят за 5-10% от заплатата на американците, а също така имаше цялостна гаранция против всевъзможни стачки и проблеми с профсъюзите.

И втората причина за триумфа е, че най-малко една трета от международните ресурси на редкоземни метали са съсредоточени в Китай, като тяхното произвеждане е над 70% от планетарното. Без тях е невероятно да се направи съвременна електроника. Има ли запас, има и произвеждане, тъй че производството на електроника, а в това време и на полупроводникови съставни елементи, пораства с бързи темпове.

Южна Корея и Япония

Историята на водачеството на Япония и Република Корея в електрониката е сходна на Тайван. Тези страни нямат огромни залежи на потребни изкопаеми и са се фокусирали върху сложно произвеждане - коли, кораби, химикали и, несъмнено, електроника.

Сътрудничеството със Съединени американски щати им оказа помощ. Американците освен вложиха милиарди долари в локалните стопански системи, само че и помогнаха за провеждането на стопански промени - вследствие на това Брутният вътрешен продукт на Южна Корея и Япония нарастваше с 9-12% годишно.

Най-голям растеж бележат софтуерните компании - Samsung, Sony, LG и други Именно те към момента имат максимален принос за стопанските системи на азиатските страни. Собствените им вложения в просвета и напреднали технологии им разрешават да не банкрутират и да се развиват.

И по този начин, главните аргументи за водачеството на тези страни в региона на основаването на полупроводници е прехвърлянето на тяхното произвеждане от Съединените щати, евтината работна ръка, както и големите вложения от стотици милиарди долари в най-новите разработки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР