Полупроводниковите компоненти са най-важната част от всяка електроника и другите

...
Полупроводниковите компоненти са най-важната част от всяка електроника и другите
Коментари Харесай

Монопол: Защо почти всички чипове се произвеждат в 4 държави?

Полупроводниковите съставни елементи са най-важната част от всяка електроника и другите съвременни технологии. Дори всеки клон на промишлеността е извънредно подвластен от тях. Компютри, смарт телефони, коли, самолети, цифрово съоръжение, автоматизирани машини - всичко това не може да се направи без полупроводници.

Днес водач в тази сфера е Азия и по-точно 4 страни - Тайван, Южна Корея, Китай и Япония, в които се създават до 80% от всички полупроводникови чипове, като този дял непрестанно нараства.

Защо се случи по този начин, че тези страни държат електронния монопол?
 TSMC регистрира рекордна облага от над $18 милиарда
Най-големият производител на чипове в света регистрира рекордна облага от над $18 милиарда

Тайванската компания е най-важният снабдител на чипове за Apple

Тайван

В края на предходната година TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) излезе преди всичко по капитализация измежду азиатските компании - в пика си пазарната й оценка надвиши 729 милиарда $.

Тайванската компания е международен водач в производството на полупроводникови чипове, които са навлезли в съвсем всички сфери на живота.

TSMC управлява над половината от международния пазар и приходите от тези устройства, а в региона на най-модерните спецификации и най-новите технологии този дял доближава 90 на 100. Вярно е, че си коства да си напомним, че компанията разполага с заводи по целия свят. По-конкретно в Тайван се създават 21% от всички полупроводници на планетата, което също е много величествен дял.

Защо стана по този начин?

Последният половин век сподели внезапно повишаване на търсенето на полупроводници и също толкоз бързо понижаване на техния размер. И по този начин, на първите лични компютри имаше хиляди транзистори, а в съвременен преносим компютър броят им надвишава 16 милиарда, с обща маса малко над 1 кг.

Технологията за произвеждане на микрочипове е изобретена през 80-те години на предишния век. По това време международен водач в производството на полупроводници бяха Съединени американски щати. Такова високотехнологично произвеждане обаче изглеждаше нерентабилно за компаниите, защото първоначално не донасяше доста облага, а трудът в Съединените щати беше безценен.

И по този начин се случи, че американските компании, разработващи технология за произвеждане на полупроводници, се стремяха да трансферират производството си в страни, където хората работят за по-малко пари.

TSMC е основана през 1987 година от възпитаника на Харвардския университет Морис Чанг и дълго време трябваше да работи на загуба. Човекът обаче далновидно допуска, че ниската цена на полупроводниците в края на 80-те и началото на 90-те ще му помогне да заеме сериозна ниша на международния пазар в бъдеще.

Рязкото повишаване на производството на електроника в света оправда всички разноски, направени по-рано. Много други компании, в това число тези в Тайван, банкрутираха а TSMC оцеля, тласкайки страната да стане международен водач в производството на полупроводници. Помогнаха му непрекъснатите многомилиардни вложения в нови технологии от неговите облаги, ненамесата на държавното управление, както и глобализацията - съдействие както със Съединени американски щати и Европейски Съюз, по този начин и с Китай, Индия и други страни.
 Съединени американски щати „ спъват “ производството на чипове в Китай
Съединени американски щати „ спъват “ производството на чипове в Китай

Какви ограничавания планува нов закон

Китай

Важен бранш от международния пазар на микрочипове управлява Китай: преди 20 години тази промишленост въобще не е съществувала в страната, а през днешния ден Китай създава 24% от всички полупроводници, това е най-високият дял измежду всички страни!

Вярно е, че неговите чипове изостават от съперниците (15 nm софтуерен развой против 5-10 nm) и нямат висока надеждност, само че те са много подобаващи за инсталиране в евтини компютри и други всеобщи джаджи.

Лидерската позиция на Китай във връзка с производството на полупроводници се изяснява с обстоятелството, че в края на 90-те години на предишния век компании от Съединените щати започнаха интензивно да придвижват личното си произвеждане в пробуждащия се азиатски стопански колос.
 Санкциите на Съединени американски щати подтикнаха промишленост за произвеждане на чипове на Китай
Санкциите на Съединени американски щати подтикнаха промишленост за произвеждане на чипове на Китай

Напрежението сред Вашингтон и Пекин трансформира международната промишленост за полупроводници на стойност 550 милиарда $

Американски компании бяха привлечени от извънредно евтината работна ръка, която можеше да се наема в безграничен мащаб. Китайците с наслада се съгласяваха да работят за 5-10% от заплатата на американците, а също така имаше цялостна гаранция против всевъзможни стачки и проблеми с профсъюзите.

И втората причина за триумфа е, че най-малко една трета от международните ресурси на редкоземни метали са съсредоточени в Китай, като тяхното произвеждане е над 70% от планетарното. Без тях е невероятно да се направи съвременна електроника. Има ли запас, има и произвеждане, тъй че производството на електроника, а в това време и на полупроводникови съставни елементи, пораства с бързи темпове.
 Intel влага $20 милиарда във фабрика за произвеждане на чипове в Охайо
Intel влага $20 милиарда във фабрика за произвеждане на чипове в Охайо

Ще бъдат наети 3000 души

Южна Корея и Япония

Историята на водачеството на Япония и Република Корея в електрониката е сходна на Тайван. Тези страни нямат огромни залежи на потребни изкопаеми и са се фокусирали върху сложно произвеждане - коли, кораби, химикали и, несъмнено, електроника.

Сътрудничеството със Съединени американски щати им оказа помощ. Американците освен вложиха милиарди долари в локалните стопански системи, само че и помогнаха за провеждането на стопански промени - вследствие на това Брутният вътрешен продукт на Южна Корея и Япония нарастваше с 9-12% годишно.

Най-голям растеж бележат софтуерните компании - Samsung, Sony, LG и други Именно те към момента имат максимален принос за стопанските системи на азиатските страни. Собствените им вложения в просвета и напреднали технологии им разрешават да не банкрутират и да се развиват.
 Глобалният дефицит на чипове и разноските за първични материали към този момент са сериозен проблем и за Япония
Глобалният дефицит на чипове и разноските за първични материали към този момент са сериозен проблем и за Япония

Бизнесът в страната е все по-притеснен за производството

И по този начин, главните аргументи за водачеството на тези страни в региона на основаването на полупроводници е прехвърлянето на тяхното произвеждане от Съединените щати, евтината работна ръка, както и големите вложения от стотици милиарди долари в най-новите разработки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР