Полупразни заведения, изнервени управители, притеснени служители и дълги опашки пред

...
Полупразни заведения, изнервени управители, притеснени служители и дълги опашки пред
Коментари Харесай

Ресторантите и моловете останаха полупразни в първия ден на здравния сертификат

Полупразни заведения, изнервени шефове, обезпокоени чиновници и дълги опашки пред мобилните пунктове за тестване за COVID-19. Така изглеждаше картината в София няколко часа след влизането в действие на новите ограничения против разпространяването на ковид. Те бяха оповестени във вторник вечерта, а засегнатите от тях сектори имаха едвам 24 часа, с цел да реагират и да се приготвят за новата обстановка.

В резултат в късното утро на 21 октомври част от заведенията на столичния бул. " Витоша " останаха затворени, а останалите пустееха. Малцината, решили да стартират деня с топла напитка, бяха предпочели да се настанят на външните маси вместо на закрито. Темата за новите ограничения бе настояща и измежду тях - двама мъже допиват последните си глътки кафе и тихичко разясняват документите.

" Ние забравяме разликата сред независимост и свободия. В общ интерес е народът да се пази самичък. Това възприятие за величие, което го има българина, хубаво е просто да си го спести ", ни споделя единият от тях, когато го питаме за мнението му по въпроса.

 Ресторантите и моловете останаха полупразни в първия ден на здравния документ
© Юлия Лазарова

Управителите на заведенията пък с горчилка в гласа отпращаха екипа ни щом разбираха, че сме пристигнали да разберем дали са готови да посрещнат новите ограничения. " Моля ви, вървете си. Прекалено съм обиден да приказвам. Трябва да ругая, а не съм подобен човек. Искат да ни съсипят ". С тези думи реагира шеф на столична верига пицарии, който беше следващият, отказал да беседва с " Дневник ".

На няколко километра от софийския център управлението на известна верига заведения за хранене пък се оплака, че заетостта е спаднала по отношение на предходните дни и е не повече от 10%. От там обясниха по какъв начин са се подготвили за влизането в действие на новата заповед на здравното министерство: " Днес направихме организация с лаборатория, която да прави антигенни проби на нашите чиновници, които не са имунизирани. Ние плащаме за самите проби, а чиновниците ни доплащат сред 5 и 10 лева за услугата. Надяваме се множеството от тях да се имунизират, само че ние няма да ги задължаваме ". Докато беседваме с шефа няколко души съумяват да влязат в ресторанта откакто " зелените " им документи са деликатно тествани. " Ето, виждате, към този момент всичко работи обикновено. Нямаме проблеми и с приложението. В процеса на работа обаче несъмнено ще изскочат някои проблеми, които ще бъдат неприятни както за нас, по този начин и за нашите посетители, тъй като ситуацията е много внимателно ", споделя той и добавя, че не се тормози от инспекции на Регионалната здравна ревизия, тъй като екипът на ресторанта се е постарал да бъде безупречен.

И до момента в който ресторантьорите философски понасяха обстановката, не такова беше ситуацията пред някои от огромните търговски обекти, които до обяд останаха съвсем празни. Пред един от тях се бяха образували две огромни опашки от хора, чакащи да бъдат тествани за COVID-19. Оказа се, че това са чиновници в комерсиалния център, които не могат да стигнат до работните си места, защото шефът е наредил зелен документ да показват даже и работещите в търговски обекти, които оферират услуги от първа нужда. Повечето чиновници, най-вече младежи, се възмущаваха от дългото очакване и метода, по който се постановат новите ограничения.

" Сега нямаме избор и ще би трябвало да се имунизираме, другояче ще би трябвало да напуснем ", споделя мъж към 20-те години. Момиче пък изяснява, че чиновниците на комерсиалния център авансово били инструктирани да дойдат два часа по-рано преди работното време, с цел да могат да минат през тест. " Работодателите направиха компромис с това и ни обясниха, че щом чакаме на опашката, не е проблем, в случай че закъснеем. Даже ни заплатиха и тестванията, с цел да не се постанова да плащаме ние. Но това ще е единствено първите дни. После...после ще напущаме ", с примирена усмивка разяснява жена на междинна възраст.

Част от хората на опашката потвърдиха, че към този момент биха се ваксинирали, само че други демонстрираха, че са изрично срещу. " Един зелен документ не може да ми промени мнението ", запъна се млад мъж.

 Ресторантите и моловете останаха полупразни в първия ден на здравния документ
© Юлия Лазарова

Междувременно до момента в който десетките чиновници на столичния мол изчакваха реда си за следващия тест, техни сътрудници проверяха обширно документите на влизащите. На места инспекциите ставаха с мобилното приложение, а на други просто трябваше да бъде показан документът, защото,както се оплака жена от защитата, " приложението забива непрекъснато и по този начин е по-лесно ". Проверки имаше и в самия мол, където пред магазините за облекла, мъже и дами в униформи на защита още веднъж сканираха документите, " с цел да не се вмъкне някой неусетно, до момента в който сътрудника е ангажиран ". Въпреки струването на хора отвън стените на комерсиалния център вътре магазините и останалите обекти пустееха.

 Ресторантите и моловете останаха полупразни в първия ден на здравния документ
© Юлия Лазарова

Празен остана и различен мол, макар че бе въвел по-либерален пропускателен режим. В него без документ се допускаха хората, които желаеха да посетят хранителния магазин, аптеката и офисите на телекомуникационните оператори. За задачата младо момче разпитваше общително на входа кой по каква причина идва и насочваше тези без годен документ до близката лаборатория. Въпреки това пред комерсиалния център нямаше скупчване на искащи да го посетят. От неналичието на клиенти се оплака и продавачка в супермаркета, която изясни, че на нея и сътрудниците ѝ не е било изисквано да показват зелен документ, защото работят в обект, който предлага артикули от първа нужда. Тя изясни, че не е имунизирана, само че счита скоро да го направи, защото съгласно нея " това е единственото отговорно държание ".

 Ресторантите и моловете останаха полупразни в първия ден на здравния документ
© Юлия Лазарова

На 200 метра от мола в известен магазин за играчки двама чиновници на входа съзнателно ревизираха кой има и кой не зелен документ. Обясниха, че организацията не е била доста сложна, а сътрудниците им даже са съумели да дойдат в точния момент за работа. Допълниха и че като за първи ден им се постанова да връщат много хора, неразбрали за заповедта, само че че множеството клиенти реагират с схващане.

Докато разговаряхме, двама души бяха върнати. " Ааа, имаме документи, само че забравихме да ги вземем ", споделя едната от тях. " Отдавна сме се ваксинирали, само че се объркахме от по кое време стартират да работят новите ограничения ", добавя другата. А на въпроса дали ги утвърждават, дават отговор заедно: " Да, утвърждаваме ги. Трябваше по-рано да ги вкарат ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР