Полуфиналите на US Open може и да съдържат до голяма

...
Полуфиналите на US Open може и да съдържат до голяма
Коментари Харесай

Битка за №1 в света и финал в Ню Йорк


Полуфиналите на US Open може и да съдържат значително необикновени имена за този стадий на конкуренция от Големия шлем, само че залогът на дуелите е голям – Каспър Рууд и Карлос Алкарас са на една победа от това да изпреварят Рафаел Надал в ранглистата и да подсигуряват, че някой от тях ще оглави класирането от понеделник.

Срещу тях обаче излизат изненадите на шампионата – Франсис Тиафо и Карен Хачанов.

Първи мач в програмата (22:00 ч.): Карен Хачанов – Каспър Рууд

Никой не очакваше подобен полуфинал в тази част от схемата. Хачанов си проби път през четвъртина, в която бяха Медведев, Оже-Алиасим, Буатиста Агут, Кареньо Буста и Ник Кирьос, до момента в който петият подложен преодоля Матео Беретини в поредни сетове.

Досега Рууд не бе прескачал трети кръг в Ню Йорк и признава, че не е очаквал тази година да е доста по-различно:

„ Малко съм сюрпризиран, “ сподели той след успеха си над италианеца. „ Но мисля, че развих играта си на хард доста през последните години – шампионатът в Маями тази година ми сподели и ми оказа помощ да си потвърдя, че мога да преодолея мощни съперници и да стигна надалеч в съревнования на хард. “

Освен финала в Маями през април, той игра полуфинал в Монреал преди единствено месец. Сега е изправен пред късмет за втори край от Шлема след Ролан Гарос ’22. Срещу него е Хачанов, който води с 1-0 победи.

Карен е във формата на живота си и сега се намира под №18 в класирането онлайн, а първи трофей от 2018 би могъл да го издигне до №11.

„ Това е още една крачка напред, “ сподели той, откакто отстрани Кирьос. „ Щастлив съм, че съумях да го направя. Трябваше да се изправя против Ник, който играе на най-високо равнище. Беше сложен мач, само че го направих – направих крачката напред. В първия си полуфинал съм, тъй че съм благополучен. “

Отпадането на Чилич от Алкарас подсигурява, че ще има нов „ мейджър “ първенец в Ню Йорк. Ако Рууд вдигне купата, ще се трансформира в първия норвежец под №1 в класирането, въпреки да влезе в шампионата като №7.

„ Не мисля доста за това, в случай че би трябвало да съм почтен. Разбира се, всеки млад тенисисти мечтае за това, тъй че следва да забележим дали ще го реализира. Носи ми малко спомагателна мотивация и даже да изоставам ще продължа да се боря. Не се знае какво ще се случи, само че в случай че съм доста, доста огромен късметлия, мога да напусна Ню Йорк като №1. “

Втори мач от програмата (не преди 02:00 ч.): Карлос Алкарас – Франсис Тиафо

Ако упованията към първия мач са по-скоро мъгляви, то тук шоуто е обезпечено. 19-годишният испанец стигна дотук след мача на сезона против Яник Синер и се трансформира в най-младия полуфиналист от Рафаел Надал на Ролан Гарос ’05, а в Ню Йорк – от Пийт Сампрас през 1990.

Ако стигне до финала, а Рууд загуби, той ще бъде №1 в света (обратното също важи) – освен това най-младият в цялата история на ранглистата. Преди това обаче му следва извънредно предизвикателство.

„ Ще бъде доста, доста тежко, “ сподели Карлитос преди дуела: „ Всеки знае какво е равнището на Франсис. Победи Рафаел Надал и Рубльов. Играе необикновено сега. Уверен е. Обича публиката. Обича този корт. Ще би трябвало да покажа най-хубавото си равнище. “

Тиафо фактически лети на „ Артър Аш “ – единственият му изгубен сет пристигна против Рафа, само че даже и против Матадора бе видно по-добър. Американецът показва неизменност, макар че залага на доста нападателен и атрактивен жанр.

Превърна се в първия представител на домакините, който доближава този стадий, от Анди Родик (2006) насам:

„ Това е цялостна полуда, “ сподели той след триумфа над Рубльов. „ Постигнах най-голямата победа в кариерата си преди 24 часа, след което записах нова огромна такава. Андрей е пъклен добър тенисист. “

За 24-годишния играч ще бъде от огромна изгода това, че е прекарал доста по-малко време на корта от идния си конкурент. Ако изиграните над пет часа против Синер не са задоволителни, Алкарас трябваше да измъква петсетова победа и над Чилич в предходния кръг.

Ако победи през днешния ден, Тиафо може да се изкачи до №15:

„ Просто обичам да играя пред цялостни трибуни. Обичам да демонстрирам на хората на какво съм кадърен, “ добави Франсис. „ Това, че хората правят оценка какъв брой старания полагаш на корта, те кара да се чувстваш добре. Да видиш какъв брой хора застават зад теб – значи доста за мен. Искам да изляза и да дам на публиката това, което желае – победа. “
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР