Получилият образованието си в будистки манастир 25-годишен треньор по футбол

...
Получилият образованието си в будистки манастир 25-годишен треньор по футбол
Коментари Харесай

Треньорът на спасените от пещерата в Тайланд момчета: Герой без гражданство

Получилият образованието си в будистки манастир 25-годишен треньор по футбол на избавените от пещерата в Тайланд момчета в този момент е народен воин, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че той, както и три от децата, обаче е без поданство.

Еккапол Чантауон е един от 400-те хиляди апатриди в Тайланд, сочат данните на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Сраженията сред етнически групи и армията в прилежаща Мианма са една от главните аргументи за огромния брой хора без поданство, които в доста случаи живеят от години в лагери в пограничните зони сред двете страни.

Еккапол " е апатрид. Няма си поданство, няма си страна ", споделя пред Франс прес със страдание създателят на футболния клуб, в който играят момчетата, Ноппарат Кантавон.

Той се надява, че подбудената в Тайланд страст от драмата ще докара до осъзнаване на казуса на апатриди и ще форсира административните производства на тези младежи.

Освен треньора Еккапол, три деца от групата също са апатриди: Адул, прочут повече с псевдонима си " Дул ", Монкол, именуван " Марк ", и " Порнчай ", именуван " Тее ".

Поради неналичието на поданство те нямат паспорт, което значи, че за тях е невероятно да отидат в Англия, с цел да гледат мач на " Манчестър Юнайтед " макар отправената през вчерашния ден от британския футболен клуб покана, откакто бе оповестено тяхното избавяне.

" Да получат тайландско поданство е най-голямата вяра на момчетата. В предишното те имаха проблеми с мачове в чужбина поради рестриктивните мерки на напредването на апатридите ", разкрива Ноппарат Кантавон.

" Те не могат и да станат професионални футболисти ", акцентира той.

Апатридите постоянно получават обучение и биват интегрирани в локалния живот като Еккапол, прекарал юношеството си в манастир, който е постоянно избирано решение на въпроса с образованието за бедните фамилии в Тайланд. Те обаче не могат да сключат легален брак, да бъдат наети на работа или да си отворят банкова сметка, да имат имущество или да гласоподават.

Тайланд пое уговорката да записва всички апатриди до 2024 година, само че обстановката продължава да бъде неразбираема, отбелязва Франс прес.

" Този проблем, с който се сблъскват няколко от момчетата от пещерата, би трябвало да подсети на Тайланд за броя на апатридите в страната ", съобщи Порнпен Конкачонкиет от тайландския клон на правозащитната организация " Амнести Интернешънъл ".

Послушник в манастир от 10-годишна възраст, младият футболен треньор е от етническата група таи луе, която има мощно наличие в региона на границата сред Тайланд и Мианма, отбелязва Франс прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР