Получихме списък с приоритети и потребности, нямаше нищо изнендаващо. Знаем

...
Получихме списък с приоритети и потребности, нямаше нищо изнендаващо. Знаем
Коментари Харесай

Министър Тагарев: Ако се наложи да дадем танкове на Украйна, те ще са от немодернизираните

Получихме лист с цели и потребности, нямаше нищо изнендаващо. Знаем какво желае украинската войска, която води тежки боеве. Тя губи техника, изразходва се ресурсът ѝ. Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев.

По думите му това са доста значими цели и страната ни ще ги прегледа доста деликатно. „ Ще преценим своите благоприятни условия. Ако имаме опция ще осъществим техните претенции “, сподели още той пред Би Ти Ви.

Тагарев бе безапелационен, че към този момент даваме амуниции на Украйна. „ След решение на Народното събрание от 9 декември 2022 година служебният кабинет даде помощ на Украйна. Сега предоставяме втори транш. Даваме муниции в края на техния запас, само че са годни и могат да бъдат употребявани. Ако ги оставим, след малко време ще би трябвало да платим съществени суми за тяхното заличаване “, добави министърът на защитата.

Той разяснява и по този начин наречените „ триъгълни покупко-продажби “, съгласно които страната ни може да даде военна помощ на Украйна и в подмяна да получи обезщетения. „ Разговарял съм с наши съдружници дали има опция за такава договорка. Този въпрос към този момент не се повдига. 16 месеца се водят военни дейности. Други страни преди месеци дадоха платформи на Украйна и получиха обезщетения. Вторият варинат е да предоставяме помощ и да получаваме финансови обезщетения, в случай че дадем помощ с платформи. Платформите са съществени летателни самолети, артилерийски системи и бронетанкова техника “.

„ Тепърва ще преглеждаме какво можем да дадем на Украйна. Няма да предприемем стъпки, които да застрашат нашата сигурност. Към нашите самолети няма интрес. Има интерес към елементи от самолети или остарели самолети, от които да изпозлват елементи. Все още не дискуираме вид за даване на танкове. Не изключвам в бъдеще да предстои на полемика, в случай че имат нужда. Ние сме модернизирали 10% от танковете, с които разполагаме. На останалите 80-90% не се планува рационализация. Ако се наложи да дадем танкове, ще са от немодернизираните, уточни Тагарев.

Минитър Тагарев изясни, че най-важното изискване за участието на Украйна в НАТО е на нейна териотория да не се води война.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР