Получихме отговор от Газпром експорт. Те са готови да обсъдят

...
Получихме отговор от Газпром експорт. Те са готови да обсъдят
Коментари Харесай

Росен Христов: Получихме отговор от Газпром - Икономика

" Получихме отговор от " Газпром износ ". Те са подготвени да обсъдят нашите условия. "

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV.

По думите му " съгласно връзката с " Газпром " към една трета от нужните количества газ би трябвало да пристигна оттова ".

Служебният министър признава, че " връзката върви постепенно " и че на изпратеното от България предложение за договаряне от " Газпром " са си взели " тайм навън " (почивка), с цел да разискват.

Неясно е за какво служебният кабинет има вяра на " Газпром " на фона на протичащото се в Европа и неизпълнението на контракти с Газпром от съветска страна.

" Надявам се в скоро време да се върнат с някаква противоположна връзка ", споделя обаче служебният министър.

Служебното държавно управление не желало да върви на арбитражно дело и се правело всичко допустимо да се получат към този момент контрактуваните количества на газ.

Той твърди, че постоянният кабинет на Кирил Петков не е започвал да търси дълготрайни контракти с други снабдители.

" Договорът с „ Газпром “ е за 3 милиарда куб. метра, което е към 90% от потребностите. Знаеше се, че този контракт изтича в края на
годината. Танкерите и азерският газ са 50% от потребностите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, само че никой не знае по какъв начин е образувана тази оферта – тя се появява без конкурс “, добавя той.

За ноември и декември няма контрактувани количества газ, акцентира министърът.

„ Ток ще има. Газ за зимата също ще има. Работим старателно и приготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, с цел да осигурим доставки. Водим диалози и с „ Газпром “. Идеята е да имаме диверсификация на доставките “, посочи Христов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР