Получихме отговор от АПИ на искането ни за проверка на

...
Получихме отговор от АПИ на искането ни за проверка на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: АПИ ни хвърля прах в очите

Получихме отговор от АПИ на настояването ни за инспекция на строителството на някои прави от автомагистралите. Чак след 30 дни, само че въпреки всичко отговор. За нас той е опит да ни се „ хвърли прахуляк в очите “ и да се „ замете “ казусът. Това сподели на брифинг в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ В него се съдържат погрешни изказвания. Абсурдно е да не може да се направи инспекция на към този момент издигнат път. Твърди се, че такива инспекции могат да се вършат единствено по време на строителството “, изясни тя.

„ Неприемливо е изказванието, че такива инспекции, би трябвало да се вършат от лаборатория, посочена от изпълнителя. Тоест строителят да ревизира самичък себе си “, разяснява Нинова и посочи, че това не може да подсигурява обективност.

„ Неприемливо е опозицията да дава специалисти на АПИ, с цел да решат казуса. Това предложение значи две неща - или непросветеност, която АПИ признава, че не може да се оправи, или е следващият опит да ни накарат да се сговорим “, съобщи водачът на левицата.

„ Настояваме за трета самостоятелна страна, която да бъде европейска самостоятелна лаборатория, не оперирала до момента в България “, сподели още Корнелия Нинова.

Камарата на строителите провежда подписка измежду своите служащи за прекратяване голословните и неподкрепени с доказателства обществени изказвания за корупция и злоупотреби в строителството. Защо не извършите подписка против ОЛАФ, а сте тръгнали да вършиме подписка против опозицията “, разяснява още Нинова.

„ Уважаеми строители, когато споделяме нещо не просто твърдим голословно, а се подписваме с имената си и подписите си. Такова изказване с имена и подписи е подадено в Прокуратурата. Там има сигнал със същите изказвания за злоупотреби и подозрения за корупция от ОЛАФ “, изясни Корнелия Нинова.

„ Това ще бъде казус и в европейската политическа история - подписка не против управническо решение или процедура, извършена от ръководещи, а против опозицията и то тъй като търси истината. Ние желаеме самостоятелна европейска лаборатория да каже обстоятелствата, а органите да се заемат оттова нататък “, сподели още Корнелия Нинова.

Какво ще създадем, откакто получихме писмото на АПИ - ще посочим от къде да бъдат взети „ ядките “, съответните точки. В писмото ни до АПИ към този момент сме показали правите от автомагистралите, съобщи от своя страна представителят на ПГ на Българска социалистическа партия Елена Йончева.

„ Ще се направи план за организация на придвижването по време на взимането на „ ядките “. Той ще бъде координиран и утвърден от АПИ “, уточни тя и добави, че всички прави, посочени от Българска социалистическа партия са издигнати или ремонтирани през последните 5 години.

„ Няма да сътворяваме експертна група, тъй като считаме, че европейската лицензирана лаборатория ще вземе нужните „ ядки “. Тя ще ни даде информация за качеството на пътната настилка, за дебелината на пластовете и качеството на материалите, които са вложени. Дали качеството и дебелината дават отговор на техническите условия “, съобщи Елена Йончева.

„ След приемане на АКТ 16 няма никакво законово съображение, което да не разрешава осъществяването на техническа експертиза. Когато има подозрения и забележими повреди на пътя, е належащо да бъде осъществена такава техническа експертиза “, изясни тя.

„ Не са изключени недобросъвестно формирани протоколи във връзка с качеството. Не са изключени недобросъвестно направени лабораторни проучвания “, сподели още Елена Йончева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР