Получих фрактура на прешлен, имам напреднала остеопороза. Налага ми се

...
Получих фрактура на прешлен, имам напреднала остеопороза. Налага ми се
Коментари Харесай

В каква степен НЗОК заплаща консумативите за вертебропластика?


Получих фрактура на прешлен, имам напреднала остеопороза. Налага ми се лекуване в болница. Моля да поясните дали Здравната каса покрива напълно цената на костния цимент при вертебропластика или би трябвало да се заплати от пациента? В болничното заведение ми обясниха, че ще би трябвало да заплатя  1900 лева за него.

Калина Славова, гр. Пазарджик

Вертебропластика може да се организира в границите на клинична пътека №212 „ Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции с дребен и междинен размер и трудност “. НЗОК поема всички разноски като се изключи някои скъпоструващи медицински произведения за осъществяване на лекуване, посочени в клиничната пътека.

НЗОК заплаща за медицински произведения, прилагани в болничната здравна помощ, единствено в случай че те са включени в така наречен Списък с медицински произведения, които НЗОК заплаща в изискванията на болничната здравна помощ.

В взаимозависимост от типа/вида на поставеното здравно произведение, цената на което се заплаща от НЗОК отвън цената на клиничната пътека, Касата превежда на лечебното заведение съответната сума до цената, посочена против всяка позиция в Списъка.

Най-подходящото здравно произведение се дефинира от лекуващия доктор. Ако на пациента бъде сложено по-скъпо здравно произведение, той доплаща сумата над тази, обезпечена по Здравна каса. НЗОК заплаща за така наречен Система за Вертебропластика – 2400 лева

Пациентът заплаща здравното произведение на цената, на която е било закупено от болничното заведение, която наложително осведоми авансово пациента за цената на вложеното здравно произведение и издава финансови документи (фактура, касова бележка) за получената сума.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР