Получих добра новина преди две минути, получили сме 45 млн.

...
Получих добра новина преди две минути, получили сме 45 млн.
Коментари Харесай

Михаил Околийски: Осигурени са 45 млн. лева за ремонт на болницата в Перник

Получих добра вест преди две минути, получили сме 45 млн. лв. от финансовото министерство за незабавното поделение в болничното заведение в Перник. Това съобщи в " Денят стартира " на Българска национална телевизия доцент Михаил Околийски - зам.-министър на опазването на здравето.
 
" С сходен вид вложения ние спасяваме плана за Спешната помощ, който заварихме до средата ", сподели доцент Околийски.
Той удостовери, че ще има нарастване и на цените на клиничните пътеки.

" Ние сме част от този развой, като Министерство на здравеопазването и сме в непрекъснат контакт и с Български лекарски съюз и аз в качеството ми на ръководител на надзора на НЗОК - сигурно всички клинични пътеки ще претърпят нарастване нагоре. Процентът ще е друг, тъй като пътеките, които имат най-голяма потребност от нарастване, недофинансираните пътеки - те ще получат най-голямо нарастване. Това е положителната вест за българските жители. Увеличението няма да бъде в несъгласие на високотехнологичните пътеки, които въпреки всичко би трябвало да бъдат съответно финансирани. Преговорите вървят доста добре. Увеличението ще бъде по обективен метод ", безапелационен е доцент Околийски.

Заместник-министърът заключи, че предстоят диалозите за болничната помощ.
Той разяснява и опцията за всеобщо въвеждане на еднодневните хоспитализации, като ефикасен метод за прекъсване на практиката за източване на средства от НЗОК.
" Установило се е, че доста от дейностите могат да се извършат за един ден. Има доста ненужни хоспитализации, използваемостта на легловата база е едвам към 50%. Въпреки това има структури, които желаят да отварят нови лечебни заведения. "

" Един от най-големите проблеми е съответни, навремеменни проучвания, които могат да се случат отвън лечебните заведения, или в случай че се правят в тях, да бъде дейно и бързо. От надзора на НЗОК разпределихме едни 63 млн. лв., които бяха предопределени за извънболнична помощ и за медико-диагностични проучвания, за болнична помощ и за медикаменти, тъй като не бяха усвоени. Искаме да променим това с драконовски надзор ", безапелационен е заместник-министърът.

Той застава още веднъж зад концепцията да има мораториум за откриването на нови лечебни заведения.
" Не е късно това да се случи, макар че въднъж предлагането беше отхвърлено в Народното събрание.Има нова опция това да се случи през закона за лечебните заведения, има късмет още веднъж да влезе този мораториум. Въпросът е, че тази мярка и още няколко ограничения се бавят от ноември във финансовото министерство, което би трябвало да даде финансова оценка за тях, с цел да може ние да си свършим работата. "

Доц. Околийски акцентира, че не е нужно в София, Бургас и Пазарджик да вземем за пример да се вършат нови лечебни заведения, а трябват такива лечебни заведения в Северозападна България.
Той заяви, че стартира огромна осведомителна акция за профилактиката от другата седмица.
" Затова че профилактиката може да открие доста рано даже дребен проблем. Това са всички вероятни проучвания и ще бъде платено по каса. Само 14% от здравето на хората зависи от здравната система. Другото зависи от генетика, държание, околна среда и така нататък ", уточни той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР