Получих добра новина преди две минути, получили сме 45 млн.

...
Получих добра новина преди две минути, получили сме 45 млн.
Коментари Харесай

Осигурени са 45 млн. лева за ремонт на болницата в Перник, съобщи Михаил Околийски

Получих добра вест преди две минути, получили сме 45 млн. лв. от финансовото министерство за незабавното поделение в болничното заведение в Перник. Това съобщи в " Денят стартира " доцент Михаил Околийски - зам.-министър на опазването на здравето.

" С сходен вид вложения ние спасяваме плана за Спешната помощ, който заварихме до средата ", сподели доцент Околийски.

Той удостовери, че ще има нарастване на цените на клиничните пътеки.

" Ние сме част от този развой като Министерство на здравеопазването " и сме в непрекъснат контакт и с Български лекарски съюз и аз в качеството ми на ръководител на надзора на НЗОК - сигурно всички клинични пътеки ще претърпят нарастване нагоре. Процентът ще е друг, тъй като пътуките, които имат най-голяма потребност от нарастване, недофинансираните пътеки - те ще получат най-голяма нарастване. Това е положителната вест за българските жители. Увеличението няма да бъде в несъгласие на високотехнологичните пътеки, които въпреки всичко би трябвало да бъдат съответно финансирани. Преговорите вървят доста добре. Увеличението ще бъде по обективен метод, безапелационен е доцент Околийски. Трябва да се откри салдото, тъй че всеки жител да има достъп до положително опазване на здравето ", добави той.

Заместник-министърът заключи, че предстоят диалозите за болничната помощ.

Той разяснява и опцията за всеобщо въвеждане на еднодневните хоспитализации, като ефикасен метод за прекъсване на приключване на пари от НЗОК.

" Установило се е, че доста от дейностите могат да се извършат за един ден. Има доста ненужни хоспитализации, използваемостта на легловата база е едвам към 50%. Въпреки това има структури, които желаят да отварят нови лечебни заведения. "

" Един от най-големите проблеми е съответни, навремеменни проучвания, които могат да се случат отвън лечебните заведения, или в случай че се правят в тях, да бъде дейно и бързо. От надзора на НЗОК разпределихме едни 63 млн. лв., които бяха предопределени за извънболнична помощ и за медико-диагностични проучвания - за болнична помощ и за медикаменти, тъй като не бяха усвоени. Искаме да променим това с драконовски надзор.
Да има мораториум за откриването на нови лечебни заведения - не е късно това да се случи. Некоалицията не одобри мораториума. Но през закона за лечебните заведения има късмет още веднъж да влезе този мораториум. Въпросът е че тази мярка и още няколко ограничения се бавят от ноември във финансовото министерство, което би трябвало да даде финансова оценка за тях, с цел да може ние да си свършим работата. "

Доц. Околийски акцентира, че не е нужно в София да се вършат нови лечебни заведения, а трябват такива лечебни западни в Северозападна България.

Той заяви, че стартира огромна осведомителна акция от другата седмица, по тази причина че профилактиката може да открие доста рано даже дребен проблем. Това са всички вероятни проучвания и ще бъде платено по каса. Само 14% от здравето на хората зависи от здравната система. Другото зависи от генетика, държание, околна среда и т.н.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР