Получи се нещо като ехо - ефект поредица от отражения

...
Получи се нещо като ехо - ефект поредица от отражения
Коментари Харесай

Харалан Александров: Българското общество не си дава сметка, че е расистко

" Получи се нещо като ехтене - резултат поредност от отблясъци в изкривени огледала. Футболът е изкривеното огледало за нашето себевъзприятие. Към него има свръхочакване да бъде внушителен за нацията и да носи мотиви за национална горделивост.  Вместо да забележим добър футбол виждаме много примитивно държание на едни развихрили се лумпени, което няма по какъв начин да не ни накара да се усещаме зле и да се засрамим, а на всичкото от горната страна то беше отразено по много злоумишлен метод в жълтата преса във Англия. " Това сподели общественият антрполого Харалан Александров в изявление за Българска национална телевизия в коментар за случилото се след мача България-Англия.
По думите му " има изгода от цялата тази история, че беше подложен въпросът за расизма и въпросът за общността - ние успяхме да забележим българското гето, неговите ярки представители, защото ние комфортно мислим, че гетото е ромско в България. Не че няма - огромна част от нашите сънародници от ромската общественост в действителност живеят в ужасяващи условия. Има всички характерности - неприятно образование, нападателно държание, липса на просвета, податливост да нарушават обществените правила . Сега успяхме да забележим по какъв начин наподобява гетото на нашата нация и не го харесахме, тъй че това е здравословно. Хубаво е да си дадеш сметка, че не си идеален. "
" Що се отнася до расизма България то по някакъв метод е почтено расистко общество . Казвам почтено, тъй като не си дава сметка за това, че е расистко. Може би в този момент си даде. Ние имаме исторически учредения да се считаме толерантни, с които се гордеем изборно. Да се каже, че всички българи са расисти ще бъде незаслужено. От друга страна в интервали на огромна паника един от най-простите механизми за реализиране на еднаквост е да се обособиш по отношение на другите - да постигнеш положително прекарване за себе си, като намразиш, презреш, осмееш или насилиш някой, който е друг. ", сподели още той.
" В този смисъл има прелестна почва за избуяване на расизъм и бих споделил на фашизъм, още повече, че в доста страни, включително и в Европейски Съюз този вид на радикализация на настроенията стартира да търси израз и някои улегнали в културата фашизоидни модели на държание биват обновени още веднъж. Контекстът е доста подобаващ за усилване на расизма. Експертът напомни, че расизмът е характерен на по-примитивните и по-зле образованите представители на обществото. Добре знае се, че англичаните са последната нация, която може да бъде пример за положително държание на футболни почитатели. ", сигнализира специалистът.
" Няма никакво подозрение, че и от двете страни се практикува еднакъв механизъм да реализиране на еднаквост. Изведнъж България се оказа в позицията на по-удобното малцинство, от тук идва възмущението и то е изцяло основателно. Но е значимо да се разделят тези две неща - това, че бяхме по този възмутителен метод употребени когато една проведена на доста първичен метод част от футболните почитатели те съставляват проблем освен за публичния ред,но и за националната сигурност, тъй като могат доста елементарно да бъдат мобилизирани. ", разяснява още той.
По думите на Александров има доста способи за справяне с тях. Той напомни, че  всяко момче задоволително рано дава сигнали че има проблем с експанзията.
" Вярно е, че всяко общество създава боклук, само че е прекомерно елементарно да ги обявим за боклук на нашето общество, да ги презрем и да ги отхвърлим, тъй като това е същият механизъм за разграничение от злото, който упражниха върху нас англичаните. Интелигентната, цивилизованата и рационалната политика е те да бъдат приобщени, лекувани, нормализирани и дисциплинирани. ", приключи Александров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР