Получи ли Македония дата за начало на преговори с Европейския

...
Получи ли Македония дата за начало на преговори с Европейския
Коментари Харесай

Прозрачен сценарий на ЕС: доброто и лошото ченге

Получи ли Македония дата за начало на договаряния с Европейския съюз? Получи ли Македония покана за влизане в НАТО? Получи ли Македония решение на наложения спор с Гърция за името на своята страна?

Подобни въпроси интензивно изпълват всекидневието на македонските жители през последните десетина дни, до момента в който в същото време политиците се пробват да доведат до равнището на съзнанието, че имат привилегията да живеят в историческо време на " смели решения " за отричане от предишното и днешния ден в името на бъдещето. При това като собствен принос /или жертва/ за нашето щастливо бъдеще оферират своите кариери... Но макар препоръчаните " жертви ", съответни причини и обстоятелства в отговор на историческите въпроси, които са наложени на македонските жители, не идват.

Всъщност, всеки отговор повдига равнището на нерешителност от клопката, който може би се крие в него, като сюжета с положителното и неприятното ченге. Това е оня сюжет, в който с цел да се обясни основният воин или да постъпи по този начин, както е планувано, първо е заплашван от неприятното ченге, с цел да може по-късно положителното да му предложи излаз от обстановката. Тактиката може да се организира и назад. Първо, положителното предлага крайбрежия, долини и европейски фондове, а неприятното обтяга обстановката, според от реакцията на основния воин, който в действителност не е и толкоз основен.

На македонския жител, на който е дадена " достойнството " да взима исторически решения, продължава да не му е ясно по какъв начин да преживее

условната дата за начало на договаряния с Европейски Съюз през юни идната година, когато един ден преди този момент /преди заключенията на Съвета на министрите на ЕС/ той бе убеждаван, че щом е подписан договорът с Гърция, към този момент сме в Европейски Съюз. Не му е ясно също къде е Македония на картата на НАТО, до момента в който министър председателят Заев и генералният секретар на НАТО Столтенберг усмихнато демонстрират празното пространство на картата зад тях. Че Македония е вмъкната в сюжета на " положителното и неприятното ченге " съществено навежда към подозрение и ролята на Гърция в цялата игра. Такъв поврат от основен провинен в историята на Македония за нейните аспирации към Европейски Съюз и НАТО, който поставяше вета и блокади на всяко поемане, в покровител за приемането на виза в евроатлантическите интеграции е прекомерно наивно даже за сапунен сериал. Някои може би ще кажат, че обратът не се случва внезапно, че след 27 години на проявление на мощ и неуместна суетност за сметка на Македония, след Преспанския контракт и приемането на всички нейни претенции, Гърция е приключила своята част от контракта. Сега е време тя да бъде положителният служител на реда, а ролята на въдворяващи дисциплинираност да поемат по-големите играчи.

В най-новия /но не и последен/ епизод от сагата " Македония на пътя към Европейски Съюз и НАТО " към този момент други слагат изискванията. Условната дата за начало на договарянията с съвсем шифрираното умозаключение на формулировката " Съветът се съгласи да отговори положително на напредъка и да проправи път към отваряне на договаряния през юни 2019 година " сочи, че единодушието за смяна на името на страната с Преспанския контракт и приемането на всички условия на Гърция, въпреки всичко, не са били задоволителни и не са били единственото изискване.

Съмнения в реформаторските, а в действителност в държавотворните потенциали на ръководещите в Македония този път са изразили Франция, Холандия и Дания. Дори поддръжката на преди възпрепятстващата Македония на пътя към Европейски Съюз Гърция, а и на България /с която също по този начин Македония подписа несъразмерен контракт за приятелство/ не е била задоволителна, с цел да спадне скептицизмът на създателите на Европейски Съюз във връзка с потенциала на Македония /и със заменено име/ да получи късмет да влезе в техния клуб.

Накрая, въпреки всичко, бе получена някаква условна дата за начало на договарянията. Тоест, както го пояснява държавното управление, Македония към този момент е получила дата за начало на договарянията, която въпреки всичко може да пропадне, в случай че не бъдат изпълнени /неопределените/ промени в правосъдната система, системата на сигурността, не бъдат приключени избрани правосъдни процеси и не бъде изпълнен Преспанският контракт. Наистина държавното управление се държи като че ли е приключена работата по осъществяването на контракта от Преспа, въпреки да изисква референдум, а желаните промени като че ли са съпътстващи елементи. Опозицията и другите критици на Преспанския контракт въпреки това упорстват, че условната дата за начало на договаряния е в действителност липса на дата. И преди публични и неофициални представители на Европейски Съюз в стила на положителното и неприятното ченге даваха изказвания в поддръжка, а по-късно на рецензия на политиката и реформаторските потенциали на Република Македония, в които постоянно подтекстът е бил " решение на разногласието за името ".

Онова, което в този момент озадачава македонската общност, е за какво след осъществяването на основното изискване - смяна на името на страната /и всичко, което това решение влече след себе си/ Македония не е абсолютно наградена с дата за начало на договаряния с Европейски Съюз, както бе убеждавана от своя политически хайлайф. Работи ли се по нов сюжет /защото предходният явно приключи без " хепи енд " / за дефинитивно разнебитване на Македония до територия без история, на която ресурсите ще бъдат употребявани без никакво утвърждение или търсене на сметка? Отговорите небрежно се пишат от майсторите по увъртания, до момента в който сценаристите не получат указания съгласно някои нови геостратегии... А Македония не знае по какъв начин да отговори нито на положителния, нито на неприятния служител на реда - дали има дата за договаряния с Европейски Съюз, дали е влезнала в НАТО и дали би трябвало да се отзовава на конституционното си име... Сагата продължава, а " служителите на реда " на Европейски Съюз трансформират функциите си от добър в неприятен и противоположното!

Ясминка Павловска, в. " Нова Македония " /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР