Получен е сигнал от Мария Макрелова, прокурор в Специализираната прокуратура

...
Получен е сигнал от Мария Макрелова, прокурор в Специализираната прокуратура
Коментари Харесай

Разрешиха на Николай Малинов да напуска страната при действаща забрана

Получен е сигнал от Мария Макрелова, прокурор в Специализираната прокуратура по отношение на дело на обвинения Николай Малинов, който е с мярка неотклонение " парична гаранция в размер на 50 000 лева "

С разпореждане от 10 септември 2019 година на същия е наложена възбрана да напуща рамките на страната.

От сигнала излиза наяве, че на 21 октомври е постъпило искане наложената процесуална мярка да бъде анулирана. Като претекст се показват идни събития, на които Николай Малинов е поканен в Русия.

На 23 октомври настояването от бранителите на обвинения Малинов е изпратено до Спецпрокуратурата.

След това арбитър Андон Миталов е постановил " Разрешава на Николай Симеонов Малинов да напусне рамките на Република България за времето от 01.11.2019 година до 05.11.2019 година в това число. "

Съдът е бил сезиран с искане за анулация на мярката за процесуална насила " Забрана за овакантяване на рамките на Република България ".

В рамките на това произвеждане, той може да анулира възбраната или да остави настояването без почитание. Вместо това, арбитър Миталов е разрешил на обвинения Николай Малинов да напусне страната за избран интервал от време /01.11.2019 година - 05.11.2019 г./, без да се произнася по направеното пред него искане за цялостна анулация на мярката и без е съответно сезиран, т. е. произнесъл се е по тъжба против фиктивен прокурорски отвод.

На процедура, съдията се е произнесъл по реда на член 68 алинея 4 Наказателно-процесуален кодекс - позволение за овакантяване на страната за избран интервал от време, при настояща по принцип възбрана по член 68 алинея 1 Наказателно-процесуален кодекс.

За да го направи обаче, е нужно обвиненият или неговият бранител да са отправили такова искане до наблюдаващия прокурор, в периода по алинея 3 той да е отказал желаното позволение и отводът му да бъде обжалван пред съда - член 68 алинея 4 Наказателно-процесуален кодекс.

Така, настояването е за анулация на мярката по член 68 алинея 1 Наказателно-процесуален кодекс, а произнасянето с цитираното определение - за еднократно позволение за овакантяване на страна, като то е направено " непосредствено ", без да има изговаряне на прокурор под формата на отвод и без съдът да е сезиран с тъжба против подобен отвод.

В претекстовете на определението се сочи като ред за производството член 68 алинея 5 Наказателно-процесуален кодекс и че предмет на разглеждане е подадено " искане ", което обаче след това се дефинира като " тъжба ".

Припомняме, точно на 9 септември електронното издание на в. " Дума " заяви, че някогашният основен редактор Юрий Борисов е задържан по обвиняване за шпионаж. Той бе изведен от вкъщи си с белезници. По-късно стана ясно, че Борисов единствено е разпитван като очевидец. Вечерта от прокуратурата оповестиха, че към момента няма обвинявания по следствието.

На идващия ден ръководителят на Сдружение " Русофили " Николай Малинов бе упрекнат за активност в интерес на непозната страна.

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за активността на Николай Малинов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР