Получаваме руски газ чрез посредници от Гърция и от други

...
Получаваме руски газ чрез посредници от Гърция и от други
Коментари Харесай

Росен Христов: Получаваме руски газ чрез посредници от Гърция и други търговци

Получаваме съветски газ посредством медиатори от Гърция и от други търговци. Твърдението на някогашния финансов министър Асен Василев е тъкмо. Това съобщи пред бТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Помолихме да удължим офертата с “Cheniere” с две седмици, с цел да договорим слотовете за разтоварване на танкерите. Танкерите са оферирани, само че контракт за твърда доставка нямаме. Не знам слотовете за какво не са контрактувани през последните месеци. Ситуацията е такава и има разновидности за слотове, опитваме се да намерим оптималната цена. Помолили сме за две седмици пролонгация и в случай че не се съгласят, офертата отпада, тъй че за две седмици би трябвало да намерим слотове и да забележим каква е цената. За да имаме непоклатимост би трябвало да сме обезпечили опция за доставка най-малко на 120% от това, което ни е належащо, акцентира Христов.

Фалити в бизнеса не би трябвало да се чакат. Приоритетите на Министерството на енергетиката са ясни. Целим оптималната диверсификация на доставчиците на газ тъй че да обезпечим и количества и цена, ще се оправим с тази задача. Може да чакаме пазарна цена, тъй че потребителите да не изпадат в сериозна рецесия. Ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращи цени на всичко, тъй че преодоляването на рецесията е приоритет и постоянните енергийни източници, освен на газа е един от целите ни. Диверсификацията е добър инструмент за преодоляването на рецесията, уточни Христов. Той добави, че диверсификацията е да намерим доста снабдители на газ, с цел да имаме конкурентни условия и постоянни количества. Ситуацията е комплицирана, в случай че имаше просто решение, нямаше да приказваме за компликации и за рецесия. Един от източниците е LMG, през Гърция и Турция също търсим доставки, терминалът Ревитуса е много претрупан, слотовете там са резервирани. Цената е висока всякога, когато предлагането е лимитирано, а търсенето е огромно. Затова преглеждаме различни благоприятни условия с терминалите в Турция, тръбен газ с Азербайджан, местата, където газът може да се размени с мазут, изброи Христов. Булгаргаз е можел да реагира по-добре на задаващата се рецесия. Войната стартира при започване на годната, рецесията с газа беше ясна още април, към този момент сме 4-ти месец в тези усложнения. Не мога да кажа, че Булгаргаз е реагирал оптимално добре, бързо и нападателно. Това се дължи на доста фактори, липса на подготовка, липса на информация. Булгаргаз са настроени да работят по един режим, доста компании не съумяват да реагират бързо на смяната, други поемат риск и чакат стабилизация, мъчно е да се каже в рецесия кое е вярното решение, добави Христов. Булгаргаз са можели да резервират най-малко
слотове и да създадат по-добри прогнози, акцентира той.

Ние се опитваме да осигурим газ за тази година и до края на отоплителния сезон. Не желая да оставям завещание на идващото държавно управление. Ще подсигурим количествата до края на годината, в идеалния вид до края на отоплителния сезон, сподели Христов.

Ние няма да се отклоним от европейската политика. Купуване от Газпром не значи, че слизаме от рамката на Европейски Съюз, ние няма да приемем разнообразни условия от тези, които има Германия и другите страни в Европейски Съюз. Има направени разбори на всички опасности, тъй че в случай че стартираме договаряния с Газпром, ще адресираме всичко, което е сериозно за нас, тъй че доставките да са постоянни на оптимална цена и сигурност, уточни още Росен Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР