Полското правителство заяви, че не се отказва от намерението си

...
Полското правителство заяви, че не се отказва от намерението си
Коментари Харесай

Дори без ЕС: Полша ще удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти

Полското държавно управление съобщи, че не се отхвърля от желанието си да удължи възбраната за импорт на украински селскостопански артикули настрана от Европейски Съюз и счита позицията на Европейската комисия за политически стимулирана. Това е съобщил полският министър на земеделието Робърт Телус в изявление за PAP, представен от " Фокус ".

Робърт Телус се е срещнал с Микола Солски, министър на аграрната политика и храните на Украйна, по време на която е разискван въпросът за преноса на украински селскостопански хранителни артикули за трети страни през територията на Полша. На въпрос в PAP дали по време на диалога е бил разискван и въпросът за удължение на ембаргото върху превоза на украинско зърно след 15 септември, Робърт Телус е дал отговор, че Полша не може да разчита на помощта на Украйна по този въпрос. Той е показал, че " не може ние да оказваме помощ на Украйна, а тя да се пробва да ни навреди ".

Телус е показал, че по време на срещата с министър Микола Солски са препоръчани решения за възстановяване на преноса на зърно през Полша и балтийските страни и действието на така наречен коридори на солидарността.

" Говорихме за пренасяне на част от контрола и тестването на зърното до място, където ще идва зърното, т.е. приказваме за Литва, Латвия “, е уведомил полският министър, като е подчертал, че сходни дейности ще оказват помощ за облекчение на полските пристанища.

" Министър Солски евентуално към този момент е схванал, че ползата на Полша е най-съществен и ние ще го защитим “.

Попитан за какво ЕК е решила да не удължи възбраната за импорт на украинско зърно в Полша и други страни на първа линия след 15 септември, полският министър е декларирал, че " няма основни причини в интерес на това " и е обвързвано с идните избори в Полша. Според министъра на земеделието управляващите на Европейски Съюз се пробват да навредят на полското държавно управление.

" Това са чисто политически причини “, е добавил той.

Телус е изразил вяра, че обединението от пет страни (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия),ще успее да окаже напън и да убеди Европейска комисия да промени решението си за удължение на ембаргото. Телус е уверил, че в противоположен случай " Полша ще бъде принудена да вкара едностранни ограничавания ". Попитан дали други страни, наранени от зърнената рецесия, биха създали същото, той декларирал, че е уверен, че някои от тях ще го създадат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР