Полското правителство предложи отпускане на еднократна помощ от 3000 злоти

...
Полското правителство предложи отпускане на еднократна помощ от 3000 злоти
Коментари Харесай

Полша планира еднократна помощ за домакинствата заради поскъпващите въглища

Полското държавно управление предложи разпределяне на еднократна помощ от 3000 злоти (646 долара) на семействата, с цел да им помогне с растящите цени на въглищата, заяви Ройтерс. Предложението към момента би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание, с цел да бъде признато, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Полските семейства и топлоцентралите в по-малките градове употребяват най-вече съветски въглища заради високата им калоричност. През април обаче Варшава забрани вноса им в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Последвалият скок в цените на въглищата, породен от дефицита им, провокира терзания измежду доста поляци, че няма да могат да отопляват домовете си през идната зима.

" Въглищата, контрактувани от следени от страната компании и частни купувачи, идват в Полша и ще има задоволително гориво за зимата. От друга страна ние пазиме фамилиите от високите цени ", сподели министърът на околната среда Анна Москва пред кореспонденти.

Субсидията ще бъде налична за семейства, в които въглищата са главен източник на отопление, а крайният период за подаване на заявки ще бъде 30 ноември, добави тя.

Полша разчита на въглищата за към 80 на 100 от производството си на електрическа енергия. Въпреки че е най-големият производител на суровината в Европейския съюз, страната въпреки всичко е внесла повече от 8 милиона тона съветски въглища през 2021 година. Тази година Варшава е изправена пред дефицит на 11 милиона тона въглища заради намаляващото локално произвеждане.

По-рано през юни страната вкара дотации, предопределени да поддържат цените за по-малките купувачи на въглища на равнището от предходната година, само че търговците на дребно не са склонни да вземат участие в схемата, защото държавните заплащания не компенсират напълно скока на пазарните цени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР